Njemačka neće proglasiti Hezbollah terorističkom organizacijom

SAD je nedavno povećao pritisak na šiitsku organizaciju tako što joj je nametnuo nove sankcije (Arhiva)

Njemačka neće slijediti Veliku Britaniju u proglašavanju Hezbollaha terorističkom organizacijom, poručio je pomoćnik njemačkog ministra vanjskih poslova Niels Annen.

Reuters ocjenjuje da bi takva odluka mogla potaći tenzije sa Saudijskom Arabijom i Washingtonom. 

Annen je za njemački list Der Spiegel ocijenio da je šiitski islamski pokret Hezbollah i dalje relevantan faktor u libanskom društvu, uz podsjećanje da je Evropska unija još 2013. stavila vojno krilo te organizacije na listu zabranjenih grupa.

Britanija je, međutim, prošlog mjeseca saopćila da će zabraniti sva krila Hezbollaha zbog toga što djeluju destabilizirajuće na prilike na Bliskom istoku.

‘Možemo preživjeti ovaj rat’

Annen, koji je za Der Spiegel govorio nakon posjete Libanu, naglasio je da je Njemačka zainteresirana za stabilnost te zemlje i poručio da odluka Britanije neće direktno utjecati na stav Njemačke ili EU-a.

Zbog sve rigoroznijih sankcija zapadnih zemalja, čelnik Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah danas je pozvao sve pristalice da doniraju sredstva toj organizaciji.

Američka agencija podsjeća da je SAD nedavno povećao pritisak na šiitsku organizaciju tako što joj je nametnuo nove sankcije.

SAD je ujedno uveo nove sankcije Iranu, koji važi za glavnog regionalnog pomagača i finansijera Hezbollaha.

“Otporu je potrebna vaša podrška zato što smo u srcu borbe. Možemo preživjeti ovaj rat”, poručio je vođa Hezbollaha.

Izvor: Agencije