Sjeverna Koreja kritizira vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje

Washington i Seul tvrde da vježbe uglavnom odbrambene prirode (Arhiva)

Sjeverna Koreja u četvrtak je kritizirala zajedničke vojne vježbe u kojima učestvuju njen južni susjed i Sjedinjene Američke Države, rekavši da su one, iako manjeg obima, “izazov” mirovnim naporima na Korejskom poluotoku.

SAD i Južna Koreja u nedjelju su objavili da prekidaju velike zajedničke godišnje vojne vježbe “Key Resolve” i “Foal Eagle”, koje redovno potiču bijes Sjeverne Koreje.

Te vježbe zamijenili su manji vojni manevri radi “očuvanja dobre vojne pripremljenosti” snaga stacioniranih u Južnoj Koreji, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane, prenosi Hina.

Washington i Seul istovremeno su objavili da od 4. do 12. marta održavaju “izmijenjene” vježbe, pod nazivom “Dong Maeng” (Savez), za koje su rekli da su uglavnom odbrambene.

‘Kršenje zajedničke izjave’

Ta promjena trebala bi učvrstiti približavanje dviju Koreja, koje je počelo 2018. uspostavom dotad neviđenog dijaloga američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

No, kako piše službena sjevernokorejska agencija KCNA, “aktivnosti južnokorejske i američke vojske, koje su loš znak, neopravdano krše zajedničku izjavu SAD-a i DNRK-a [Demokratska Narodna Republika Koreja] te izjave Sjeverne i Južne Koreje o prekidu neprijateljstva i popuštanju vojne napetosti”.

Te kritike uslijedile su nedugo nakon neuspjeha drugog samita američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika prošle sedmice u Vijetnamu.

Donald Trump u srijedu je upozorio da će biti “vrlo razočaran” ako se potvrdi da je Sjeverna Koreja počela obnovu postrojenja za lansiranje projektila, o čemu su, na osnovu satelitskih snimaka, izvijestili američki stručnjaci.

Izvor: Agencije