SDF: Stotine boraca ISIL-a predaju se u Baghouzu

Vjeruje se da su porodice boraca ISIL-a među posljednjim koji su izbjegli (AFP)

Kurdske snage koje podržava SAD na sjeveroistoku Sirije zarobile su 400 boraca ISIL-a, koji su pokušali pobjeći iz posljednjeg uporišta ove grupe na istoku Sirije.

Glavnokomandujući Sirijskih demokratskih snaga (SDF) također je rekao u srijedu da se stotine boraca ISIL-a predaju I napuštaju posljednji komad teritorije koju su kontrolisali u selu Baghouz u Deir Az Zor provinciji.

“Veliki broj boraca još uvijek je unutra i ne želi se predati”, kazao je komandant SDF-a.

Borci koji su se predali su među 2.000 ljudi koju su napustili Baghouz u posljednjoj evakuaciji u srijedu, prevezeni su kamionima u dio pustinje gdje se ispituju, pretražuju i daje im se hrana i voda.

Prkos uprkos porazu koji se nazire

Prizori predaje, poniženja i ljutnje naglašavaju očaj oružane grupe dok je njihov posljednji bastion u Siriji na rubu kolapsa.

Evakuacije su uslijedile nakon što su snage, koje podržava SAD, usporile svoj posljednji udar na Baghouz, istočno od rijeke Eufrat, da bi omogućili ljudima da napuste enklavu.

Ljutiti civili u evakuaciji iz Baghouza pjevali su “Islamska država će ostati” – naglašavajući prkos ISIL-ovih boraca i njihovih pristalicaprkoseći ISIL-ovim borcima i njihovim pristašama, čak i kada se nazire njihov poraz.

Grupa žena viđena na prihvatnom mjestu u pustinji, koje su tu smještene radi pregleda SDF-a, bila je hrabra, agresivna i prkosna, hvalile su ISIL i ljutito vrištale na novinare.

„Islamska država će opstati, Bog je velik, Bog je velik, Islamska država će opstati“, vrištale su.

Zauzimanje Baghouza okončalo bi četverogodišnje međunarodne napore da se ova oružana grupa zaustavi.

Izvor: Al Jazeera i agencije