Rusija uvodi kazne za vrijeđanje države

Duma je usvojila i zakon koji sprečava objavljivanje 'lažnih vijesti' posredstvom interneta (Arhiva)

Ruski zastupnici usvojili su u četvrtak prijedlog zakona kojim se uvode restrikcije za internetske medije i kriminalizira svako ko vrijeđa državu.

Prema prijedlogu, uvode se kazne za objavljivanje materijala koji pokazuju nepoštovanje prema državi, njenim simbolima i državnim organima, a za ponovljeni prijestup može se dobiti do 15 dana zatvora.

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je prijedlog zakona u konačnom, trećem čitanju.

Duma je, također, usvojila odvojeni zakon koji sprečava objavljivanje “lažnih vijesti” posredstvom interneta, za koje se smatra da prijete javnom zdravlju i sigurnosti.

‘Kremlj nastoji ugušiti kritiku’

Očekuje se da će prijedlozi zakona ubrzo biti usvojeni u Gornjem domu i da će ih moći potpisati predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Kritičari vide te zakone kao dio nastojanja Kremlja da uguši kritiku i poveća kontrolu.

Valerij Gartung iz stranke Pravedna Rusija kritizirao je prijedlog, navodeći da njegova uopćenost otvara mogućnost selektivnom tumačenju.

U prijedlogu zakona zabranjuje se širenje nepouzdanih društveno važnih informacija koje mogu ugroziti živote i javno zdravlje, povećati prijetnju za masovno ugrožavanje javne sigurnosti i reda ili spriječiti funkcioniranje saobraćaja i društvene infrastrukture, energije i komunikacijskih veza i banaka.

Oni koji objave takve informacije imaju dan da ih isprave ili uklone, a ako to ne urade, tužioci će djelovati da se one blokiraju.

Članovi vladajuće Ujedinjene Rusije, koji su pripremili nacrt novog zakona, rekli su da su oni potrebni da se zaštiti država.

‘Zaštita društva kao cjeline’

“Nema govora o cenzuri. Ne zabranjuje se kritika zvaničnika ili izražavanje mišljenja koje se razlikuje od zvaničnog stava”, rekao je zamjenik šefa Odbora Dume za politiku informacija Sergej Bojarski.

Također je kazao da prijedlog zakona kojim se kriminalizira vrijeđanje države ima za cilj zaštititi društvo kao cjelinu, a ne pojedine zvaničnike ili državne agencije.

Dodao je da su ti zakoni potrebni da se blokiraju informacije koje bi mogle prijetiti javnoj sigurnosti, izazvati paniku ili jurišati na banke.

Izvor: Agencije