Južna Koreja: Nove aktivnosti u sjevernokorejskoj fabrici balističkih projektila

Za sada nije poznato koliko je projektila ispaljeno i u kojem pravcu (Arhiva)
Za sada nije poznato koliko je projektila ispaljeno i u kojem pravcu (Arhiva)

Nove aktivnosti uočene su u sjevernokorejskoj fabrici interkontinentalnih balističkih projektila, objavili su u četvrtak južnokorejski mediji nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da bi bio vrlo razočaran kad bi Pjongjang obnovio lansirno postrojenje.

Pokreti teretnih vozila nedavno su uočeni oko fabrike Sanumdong u Pjongjangu, koja je proizvela prvi sjevernokorejski interkontinentalni projektil sposoban doseći teritoriju SAD-a, prenosi Hina.

Šef južnokorejske obavještajne službe Suh Hoon rekao je da su te aktivnosti povezane s projektilima, prenosi list JoongAng Ilbo.

Suh je, također, izjavio da je Sjeverna Koreja nastavila s aktivnostima u postrojenju za obogaćivanje uranija u nuklearnom kompleksu Yongbyon nakon prvog samita između Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u junu prošle godine u Singapuru.

Projektil dometa 13.000 km

Te vijesti uslijedile su nakon što je zbog pitanja sankcija prekinut drugi samit Trumpa i Kima na temu denuklearizacije Korejskog poluotoka prošle sedmice u Hanoiju.

Fabrika Sanumdong proizvodi projektile Hwasong-15, koji imaju domet veći od 13.000 km.

Nakon pokusnog lansiranja 2017. Sjeverna Koreja proglasila je završetak uspostave “državnih nuklearnih snaga” i potom se odlučila za razgovore s Južnom Korejom i SAD-om prošle godine.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap u utorak je objavila da su južnokorejske obavještajne agencije uočile znakove da Sjeverna Koreja obnavlja dio svog postrojenja  za lansiranje projektila na lokaciji Dongchang-ri, koje je prethodno bilo demontirano.

Trump je u srijedu izjavio da bi bio razočaran sjevernokorejskim čelnikom Kimom ako bi se izvještaji o obnovi mjesta za lansiranje projektila u Sjevernoj Koreji pokazali tačnima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO