Huawei tuži SAD

Kongres SAD nije pružio dokaze kojima bi opravdao svoja ograničenja vezano za proizvode Huaweia, izjavio je Guo Ping (EPA)
Kongres SAD nije pružio dokaze kojima bi opravdao svoja ograničenja vezano za proizvode Huaweia, izjavio je Guo Ping (EPA)

Kineska kompanija Huawei saopštila je da podnosi tužbu protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog zabrane američkih vlasti da državne službe u toj zemlji i firme koje s njima sarađuju koriste opremu tog tehnološkog giganta.

“Kongres SAD nikada nije bio u stanju da pruži bilo kakve dokaze kojima bi opravdao svoja ograničenja vezano za proizvode Huaweia”, izjavio je Guo Ping, jedan od rotirajućih predsednika kompanije.

Povodom tužbe, Guo je na konferenciji za novinare u Shenzhenu rekao da je Huawei prisiljen da preduzme ove korake.

Optužuju SAD za hakovanje servera i krađu pošte

On je takođe optužio SAD za hakovanje servera Huaweia i krađu emailova.

SAD su ograničile upotrebu uređaj Huawei i lobirale kod saveznika da izbegavaju kinesku telekomunikacionu kompaniju.

Tužba je deo nastojanja kompanije u poslednjih nekoliko meseci da ospori tvrdnje da njeni proizvodi predstavljaju bezbednosni rizik.

Kineska kompanija u privatnom vlasništvu započela je pravnu ofanzivu i aktivniji pristup odnosima sa javnošću tokom protekla dva meseca, od kako SAD lobiraju kod svojih saveznika da napuste Huawei, koji gradi petu generaciju mobilne mreže, a kao razlog pominje se kineski zakon iz 2017. godine koji zahteva kompanije sarađuju sa nacionalnim obaveštajnim službama, zbog čega Amerikanci smatraju da bi podaci korisnika ovih uređaja u toj zemlji mogli biti zloupotrebljeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Meng Wanzhou tuži kanadske vlasti zbog ‘ozbiljnih povreda’ njezinih građanskih prava jer tvrdi da je privedena i ispitana, a da joj je tek potom rečeno da je uhapšena.

04 Mar 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO