Pregovori EU i Londona o Brexitu trajat će danima

Pregovarači su se sastali kako bi pokušali naći kompromis kojim bi se omogućilo da se izbjegne Brexit bez sporazuma (EPA)
Pregovarači su se sastali kako bi pokušali naći kompromis kojim bi se omogućilo da se izbjegne Brexit bez sporazuma (EPA)

Europska unija ne očekuje da će se do vikenda uspjeti ostvariti dogovor o Brexitu, kazali su diplomati i dužnosnici nakon što pregovori u Bruxellesu, koje je vodio glavni britanski pregovarač Michel Barnier, nisu doveli do rezultata.

“Nije vjerojatno da će doći do dogovora prije vikenda. Pripremamo se na radni vikend”, rekao je jedan europski dužnosnik, a prenosi Reuters.

Diplomati špekuliraju da bi britanska premijerka Theresa May, ako pregovarači tijekom vikenda postignu dogovor, mogla u ponedjeljak doći u Bruxelles, dan uoči glasanja u britanskom parlamentu.

Razgovori između Europske unije i britanskih pregovarača oko Brexita, koji su u utorak okončani nakon više od tri sata, trebaju se nastaviti u srijedu.

Dužnosnik EU-a izjavio je u utorak navečer da razgovori nisu dobro prošli, prenosi Reuters.

Novo glasanje u utorak

Niti jedna strana nije objavila nikakve komentare nakon sastanka, na kojem su sudjelovali pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier i britanski tajnik za izlazak iz Unije Stephen Barclay te državni odvjetnik Geoffrey Cox.

Pregovarači su se sastali kako bi pokušali naći kompromis kojim bi se omogućilo da britanski parlament usvoji sporazum o razlazu i da se izbjegne Brexit bez sporazuma.

May želi dobiti nova jamstva za Brexit, u nadi da će sporazum koji je sklopila s EU-om biti usvojen u parlamentu 12. ožujka.

Ako ga zastupnici ponovno odbiju pred njih će staviti pitanje žele li izaći iz EU-a bez sporazuma, a ako i to bude odbijeno predložit će im “ograničenu” odgodu Brexita nakon 29. ožujka, kada bi se trebala dogoditi najveća promjena britanske vanjske i trgovinske politike u više od 40 godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuski predsjednik u otvorenom pismu predlaže formiranje novih evropskih institucija, pa čak i reviziju ugovora.

05 Mar 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO