Vlada SAD-a isplatila milijardu dolara za sistem THAAD koji ide S. Arabiji

Saudijska Arabija kupit će 44 primjerka naprednog raketnog sistema odbrane THAAD, projektila i pripadajuće opreme (Ministarstvo odbrane SAD/Reuters)

Američka vlada objavila je da je proizvođaču oružja Lockheea Martinu odobrila isplatu 946 miliona dolara u ime Saudijske Arabije, za nabavku naprednog raketnog sistema odbrane.

Ovaj ugovor, koji je u ponedjeljak potvrdio i Pentagon, prva je tranša dogovora o prodaji američkog oružja čija se vrijednost procjenjuje na 15 milijardi dolara.

U novembru prošle godine, saudijski i američki zvaničnici potpisali su ugovor o kupoprodaji 44 primjeraka naprednog raketnog sistema odbrane THAAD, projektila i pripadajuće opreme.

Kako tvrdi Pentagon, odobreni novac poslužit će Lockheed Martinu da izbjegne veća odlaganja proizvodnje i isporuke sistema Saudijskoj Arabiji.

Pritisak zbog Khashoggija

Odobrenje isplate dolazi u vrijeme dok je Saudijska Arabija pod velikim međunarodnim pritiskom zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Kolumnistu Washington Posta likvidirao je saudijski tim za ubistva, koje je zvanični Rijad nazvao „odmetnicima“. No, zapadne obavještajne službe otkrile su da je ubistvo naredio Mohammed bin Salman, moćni saudijski prijestolonasljednik.

Mnogi američki političari iz obje partije, Demokratske i Republikanske, pozivale su na akciju protiv Saudijske Arabije zbog ubistva novinara, ali i zbog uloge kraljevine u ratu u Jemenu.

Viši republikanci, među kojima je i senator Lindsey Graham, tražili su sankcije protiv Rijada, no, takvi pozivi su u suprotnosti sa izjavama i postupcima američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: Al Jazeera i agencije