SAD pooštrava trgovinski embargo protiv Kube

Kuba, Havana
Amerikanci koji imaju potraživanja na Kubi moći će podnijeti tužbe na američkim okružnim sudovima (EPA)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa priopćila je kako će pooštriti trgovinski embargo protiv Kube.

U priopćenju se navodi da će Sjedinjene Američke Države ukinuti dosadašnju suspenziju koja se odnosi na pokretanje tužbe protiv Kubanaca zbog upotrebe imovine u toj zemlji, konfiskovane nakon revolucije 1959. godine, prenosi Anadolija.

Najava administracije se odnosi na moguće tužbe protiv blizu 200 kompanija i subjekata protiv kojih su već uvedene posebne sankcije SAD-a zbog veza koje imaju s kubanskom vojskom i obavještajnim službama.

Trumpova administracija će ovime omogućiti Amerikancima koji imaju potraživanja za imovinu na Kubi da podnesu tužbe na američkim okružnim sudovima protiv kompanija i pojedinaca, ukoliko nisu primili uplatu od Vlade Kube ili stranaka koje koriste spomenutu imovinu.

Odgovor na kubansku podršku Maduru

“Ohrabrujemo svaku osobu koja posluje na Kubi da preispita radi li se o trgovini konfisciranom imovinom i poticanju kubanske diktature”, navodi se u priopćenju State Departmenta.

Ovaj potez Washingtona uslijedio je kao odgovor na podršku Havane predsjedniku Venecuele Nicolasu Maduru.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel je u televizijskom intervjuu u rujnu prošle godine kazao da se odnosi Kube i SAD-a pogoršavaju, pozivajući američkog predsjednika na dijalog baziran na uzajamnom poštovanju.

Kubansko-američki odnosi zatoplili su za mandata američkog predsjednika Baracka Obame, da bi pod Trumpom ponovo nastupilo zahlađenje, nakon što je aktualni američki predsjednik ponovno ograničio putovanja i postrožio američki ekonomski embargo susjednoj otočkoj državi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO