Macron nudi ‘renesansu’: Evropa nikad potrebnija ni ugroženija

Emmanuel Macron
Francuska je spremna uložiti veto na zahtjev Britanije za odlaganje Brexita ako London ne ponudi ništa kao alternativu ili se time ugrožavaju institucije EU-a (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron gorljivo je branio novu Europu u kolumni objavljenoj u ponedjeljak u svih 28 članica EU-a, u kojoj je iznio ideje za “Europsku renesansu” uoči europskih izbora u svibnju.

Nazivajući izbore odlučujućima i upozoravajući da je Europa ugrožena, njegove riječi namijenjene su ‘buđenju’ Unije kojoj po njemu trebaju fundamentalne reforme, prenosi Hina.

Kolumna je izašla u vrijeme pojačanih napetosti na Zapadu koji je uzdrmala politika američkog predsjednika Donalda Trumpa “Amerika na prvom mjestu” te izlazak Velike Britanije iz EU-a.

Ostale važne uloge u tome su one Rusije i Kine.

Cilj prijedloga, iznesenih u listovima poput The Guardiana u Britaniji i Die Welta u Njemačkoj, zaštita je i obrana europskih građana, uz novi poticaj Uniji u smislu globalne konkurentnosti.

“Europski će izbori za nekoliko tjedana odrediti budućnost našeg kontinenta. Europa od Drugoga svjetskog rata nikada nije bila potrebnija niti je ikada bila ugroženija kao danas”, napisao je Macron.

‘Nacionalizam ne nudi ništa’

“Nacionalizam ne nudi ništa. To je projekt koji odbija”, istaknuo je.

Macron predlaže osnivanje europske agencije za zaštitu demokracije čiji bi stručnjaci sprečavali manipulacije i financiranje europskih stranaka iz inozemstva.

Također predlaže oživljavanje Schengenskog prostora, osnivanje zajedničke granične policije i europskog ureda za azil.

Nastojeći uvjeriti Europljane da ne glasuju za nacionaliste, francuski predsjednik poziva europske države i institucije da krajem godine dođu na “Konferenciju o Europi”.

Cilj joj je predložiti reforme Unije bez zabranjenih tema, uključujući obnovu postojećih ugovora.

“U toj Europi, ljudi bi istinski uzeli svoju sudbinu u svoje ruke, u toj bi Europi i Britanija našla svoje mjesto”, napisao je Macron.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija ne gaje samo antipatije prema Evropskoj uniji, oni je žele i uništiti.

Published On 18 Feb 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO