Kongres traži dokumente od Trumpovih sinova i saradnika

Donald Trump
Među onima koji su dobili poziv su predsjednikovi sinovi Donald Trump mlađi i Eric Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je podvalom nazvao veliku parlamentarnu istragu koju su pokrenuli demokrati, koji su tražili dokumente od njegovih sinova i zeta, ali je ipak zajamčio da će surađivati.

Moćno parlamentarno povjerenstvo istražuje sumnje da su predsjednik Trump, njegovi suradnici i članovi njegove administracije ometali pravosuđe, a neki su osumnjičeni za korupciju i druge zlouporabe vlasti.

Republikanski predsjednik je ponovo odbacio sumnje u dosluh s Rusijom tijekom kampanje 2016., jednu od tema istrage koju je službeno pokrenulo pravosudno povjerenstvo Zastupničkog doma, koji kontroliraju demokrati.

Ali “ja surađujem sa svima”, rekao je predsjednik.

Odbor za pravosuđe američkog Kongresa, koji vode demokrati, poslao je u ponedjeljak 81 osobi, Vladinim agencijama i drugim organizacijama zahtjev za dostavu dokumenata u sklopu istrage o mogućoj zlouporabi ovlasti predsjednika Donalda Trumpa, dok republikanci kažu kako se radi o političkom potezu kako bi pomogli osvajanje Bijele kuće 2020. godine.

Republikanske optužbe za plan opoziva

Odbor je zahtjeve poslao članovima Trumpove obitelji, bivšim i sadašnjim zaposlenicima, članovima republikanske kampanje i bivšim savjetnicima u Bijeloj kući, kao i Federalnom istražnom birou – FBI-u, osoblju Bijele kuće i WikiLeaksu, prenosi Hina.

Među njima su predsjednikovi sinovi Donald Trump mlađi i Eric Trump, Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner, financijski direktor Trumpove zaklade Allen Weisselberg, bivši ministar pravosuđa Jeff Sessions i nekadašnji savjetnik u Bijeloj kući Don McGahn.

“Vidjeli smo kakvu je štetu našim demokratskim institucijama u posljednje dvije godine nanijelo to što Kongres nije htio obaviti odgovoran nadzor”, rekao je zastupnik Jerold Nadler, koji je predsjednik Odbora postao nakon što su demokrati pobjedili na izborima 2018. godine.

“Kongres mora biti brana zloporabi ovlasti”, dodao je u priopćenju.

Republikanci u Kongresu optužuju demokrate da rade na planu opoziva predsjednika Trumpa kao dijelu političke strategije osvajanja Bijele kuće na izborima 2020. godine.

Odvjetnik Odbora rekao je novinarima kako je cilj te mjere sakupiti dokaze koji bi trebali usmjeriti istragu i pomoći da se odluči koje svjedoke pozvati.

Smjena neprijatelja u Ministarstvu pravosuđa

Odbor je spreman podnijeti i sudski nalog ako bude potrebno, istaknuo je.

Jedan od ciljeva Odbora je ustanoviti je li Trump zlorabio ovlasti tako što je smijenio svoje neprijatelje u ministarstvu pravosuđa, poput bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya, ili tako što je ponudio oprost ili utjecao na svjedoke.

U trenutku kada ga je predsjednik smijenio, Comey je vodio istragu o mogućem uplitanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine i dosluhu s Trumpovom kampanjom.

Tu je istragu poslije preuzeo posebni istražitelj Robert Mueller, koji bi u idućim tjednima trebao okončati istragu i predati izvješće glavnom državnom odvjetniku Williamu Barru.

Izvor: Agencije