Istraga: Khashoggijevo tijelo vjerovatno spaljeno u kući saudijskog konzula

Vjeruje se kako je tijelo ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija spaljeno u velikoj peći u rezidenciji konzula Saudijske Arabije u Istanbulu, pokazuje istraga Al Jazeere.

Novi detalji o ubistvu novinara od strane saudijskog tima ubica objavljeni su u dokumentarnom filmu Al Jazeere Arabic koji je objavljen u nedjelju navečer.

Turske vlasti su pratile vatru u vanjskoj velikoj peći u danima kada su u dom konzula donsene vreće u kojima su, kako se vjeruje, bili dijelovi Khashoggijeva tijela koji je ubijen u konzulatu nekoliko stotina metara dalje.

Prikrivanje kremiranja

Al Jazeera je razgovarala sa radnikom koji je napravio peć i koji je istakao kako je ona napravljena po specifikacijama saudijskog konzula. Ona je morala biti duboka i izdržati temperature više od 1.000 stepeni Celzija – dovoljno vruće da topi metal.

Vlasti navode kako su pečene i vreće pune životinjskog mesa u istoj peći kako bi se prikrilo kremiranje tijela saudijskog novinara.

Turske vlasti su također našle tragove Khashoggijeve krvi na zidovima ureda saudijskog konzula nakon što je uklonjena boja koju su nanijeli pripadnici tima ubica nakon smrti kolumniste Washington Posta 2. oktobra prošle godine.

Dokumentarac je zasnovan na razgovorima sa zvaničnicima sigurnosti, političarima i nekoliko Khashoggijevih prijatelja.

Kritičar saudijskog moćnog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (MBS), Khashoggi je ušao u konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumente potrebne da oženi tursku zaručnicu Hatice Cengiz.

Ubistvo sa predumišljajem

Rijad je u početku tvrdio kako je Khashoggi napustio konzulat živ prije nego je promijenio svoj stav i priznao kako je novinar ubijen u operaciji koju su izveli „odmetnuti elementi“.

U izvještaju CIA-e se navodi kako je MBS vjerovatno naredio ubistvo Khashoggija što Saudijska Arabija negira.

Jedanaest osumnjičenih je optuženo za Khashoggijevo ubistvo u Saudijskoj Arabiji koja tvrdi kako će riješiti ovaj proces i odbija ih izručiti Turskoj.

Specijalna izvjestiteljica UN-a Agnes Callamard, koja predvodi međunarodnu istragu ubistva, nazvala ga je „brutalnim i unaprijed isplaniranim ubistvom, koje su isplanirali i izveli zvaničnici države Saudijske Arabije“.

Međunarodna istraga je pokrenuta krajem januara i zvanični izvještaj se očekuje u junu.

Izvor: Al Jazeera