Turska na ključnim lokalnim izborima: Erdogan pokušava zadržati kontrolu

Milioni Turaka u nedjelju glasaju na kritičnim lokalnim izborima, nakon užarene kampanje kojom su dominirale rasprave o ekonomiji i sigurnosti ove zemlje.

Ankete pokazuju da će ovi izbori biti veliki izazov za turskog predsjednika  Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu Stranku pravde i razvoja (AKP), s obzirom na visoku inflaciju i rast nezaposlenosti koje je uzrokovala velika valutna kriza prošle godine.

Taha Akyol, turski politički analitičar i kolumnist kaže da je ovo glasanje najteže s kojim se Erdoganova stranka suočila od dolaska na vlast 2002. godine.

„Stranka snažno pokušava izbjeći raspravu o aktuelnim ekonomskim pitanjima“, kazao je.

 

Turska ekonomija snažno je pogođena jer je lira prošle godine izgubila 40 posto vrijednosti u odnosu na američki dolar. Valutna kriza, kojoj je okidač u augustu bila gorka diplomatska svađa s Washingtonom, potakla je zabrinutost ulagača za neovisnost Centralne banke i istaknula širu zabrinutost oko uspješnosti ekonomije.

Glasanje je u istočnim gradovima Turske počelo u 7:00 sati i završit će u 16:00, dok će gradovi na zapadu glasati od 8:00 do 17:00 (6:00 – 15:00 CET).

Izbori se održavaju samo nekoliko sedmica nakon što je službena statistika pokazala da je u posljednja dva tromjesečja turska ekonomija kliznula u svoju prvu recesiju u desetljeću, dok su inflacija i kamatne stope porasle zbog pada valute.

U februaru, inflacija je iznosila nešto manje od 20 posto, dok je glavna kamatna stopa Centralne banke trenutno 24 posto.

 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Turskoj se sutra održavaju lokalni izbori. Od 57 miliona građana sa pravom glasa njih više od 10 miliona, svaki peti, živi u najvećem turskom gradu. Šta za njih predstavlja Istanbul, ali i za one koji ga posjećuju – u priči Adnana Rondića.

Turska je krajem prošle godine ušla u recesiju, nakon što je privreda u posljednjem kvartalu 2018. oslabila za 2,4 posto. Vlada najavljuje da će od narednog mjeseca krenuti sa novim ekonomskim programom, čiji je cilj smanjenje deficita. Kako na ekonomske prilike u zemlji, uoči predstojećih lokalnih izbora, gledaju poslovni ljudi, a šta kažu ekonomski eksperti, […]

U Turskoj će u nedjelju biti održani lokalni izbori. Gotovo 57 miliona građana sa pravom glasa, birat će gradonačelnike, načelnike opština, pokrajinska vijeća, odnosno gradske i opštinske odbore. Preidzborna kampanja ulazi u završnu fazu. O tome koje su njene ključne karakteristike, iz Istanbula izveštava  Adnan Rondić.     

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO