Silvio Berlusconi objavio kandidaturu za Evropski parlament

Berlusconi želi EU sa jedinstvenom spoljnom i odbrambenom politikom (EPA)

Nekadašnji italijanski premijer Silvio Berlusconi objavio je danas da će se kandidovati za Evropski parlament na izborima u maju, navodeći kao razlog želju da se bori za Evropsku uniju koja je više ujedinjena i odanija viziji njenih očeva osnivača, prenosi AP.

Navodi se da je Berlusconi to kazao u govoru koji je ovog vikenda održao na mitingu njegove stranke desnog centra „Forza Italia“, kojoj je popularnost posljednjih godina opala pošto su se njene pristalice okrenule strankama desnice koje upućuju antimigrantske i evroskeptične poruke, prije svega, Ligi aktuelnog vicepremijera Mattea Salvinija.

Aktuelna vlast želi veću autonomiju od Brisela

AP podsjeća da je Liga u vlasti zajedno sa populističkim „Pokretom 5 zvjezdica“ drugog potpredsjednika Italijanske vlade Lugija Di Maia i da nastoji da osigura Italiji veću autonomiju od Brisela i manje evropskih integracija.

S druge strane, Berlusconi je poručio da „želi Evropu koja će se vratiti projektu očeva osnivača koji su željeli Evropu koja je mnogo više ujedinjena, Evropu sa jedinstvenom spoljnom politikom, sa jedinstvenom odbrambenom politikom“.

Izvor: Agencije