Lokalni izbori u Turskoj: Erdoganov blok gubi Ankaru

Recep Tayyip Erdogan pozdravlja pristalice uoči pobjedničkog govora u Ankari (Anadolija)

Vladajuća turska Stranka pravde i razvoja (AK partija) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prema dosad prebrojanim glasovima na lokalnim izborima u Turskoj, osvojila je najveći broj gradonačelničkih mjesta, od ukupno 30, no, čini se da će Narodna alijansa, koalicija AKP-a i MHP-a, izgubiti kontrolu nad glavnim gradom Ankarom, prenosi Middle East Eye.

Kako prenosi ovaj portal, u prijestolnici je u vodstvu kandidat Republikanske narodne partije Mansur Yavas, ispred AKP-ovog Mehmeta Ozhasekija.

Prema nezvaničnim rezultatima, koje prenosi Anadolija, kandidati AKP-a pobijedili su u Bitlisu, Kilisu, Sivasu, Rizeu, Nigdeu, Gaziantepu, Tokatu, Sirnaku, Bingolu, Giresunu i Malatyi.

Borba za 30 gradonačelničkih mjesta

Kandidati opozicione Republikanske narodne partije (CHP) su, prema nezvaničnim rezultatima, pobijedili na izborima za načelničke pozicije u Artvinu, Bileciku, Ardahanu i Burduru.

Bivši premijer Turske i kandidat AKP-a Binali Yildirim proglasio je pobjedu u utrci za funkciju gradonačelnika Istanbula, u kojem, sa 98 posto izbrojanih glasova, vodi za samo 0,1 posto glasova više od protukandidata iz CHP-a Nihata Imamoglua, dok kandidati AKP-a, između ostalog, vode i u Bursi, Erzurumu i Trabzonu, kao i u Sirnaku na krajnjem jugoistoku Turske.

Osim Ankare, među gradovima u kojima vode kandidati CHP-a su i Izmir, Antalija, Adana i Edirne.

Objavljeni rezultati su nezvanični i proces prebrojavanja glasova je u toku.

Slavlje u Elazigu, gdje je u vodstvu kandidat partije AKP

Borba za gradonačelnička mjesta vodi se u 30 gradova. 

Narodna demokratska partija (HDP) ima vodstvo u gradovima Diyarbakir, Mardin, Van, dok Stranka nacionalnog pokreta (MHP) ima prednost za poziciju gradonačelnika u gradi Manisa.

Prema preliminarnim rezultatima, dosad je prebrojano 92 posto glasačkih listića.

Narodna alijansa, koja okuplja AKP i MHP, osvojila je 51,9 posto glasova, dok je Nacionalni savez, koji čine opozicione Republikanska narodna partijua(CHP) i Partija IYI, osvojio 37,55 posto glasova.

Erdogan: Još mnogo puta pred nama

Prema preliminarnim rezultatima, AKP vodi sa osvojenih 45,35 posto glasova. Na drugom mjestu je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) sa osvojenih 30,25 posto glasova, dok je na trećem mjestu Partija IYI sa 7,3 posto osvojenih glasova.

Partija nacionalnog pokreta (MHP) osvojila je 6,55, a Narodna demokratska partija (HDP) 3,91 posto glasova.

Recep Tayyip Erdogan je poručio da je AKP na pobjednik današnjim izborima, ali kako se još mnogo znoja treba proliti za turski narod. 

On je u Istanbulu, u prvom obraćanju nakon zatvaranja birališta širom Turske, izjavio kako su lokalni izbori protekli na demokratski način te kako je turski narod još jednom, velikom izlaznošću, pokazao volju na biralištima. 

“Na bazi koalicija, mi smo, u koaliciji s MHP-om, prvi na lokalnim izborima. Još jednom su poraženi oni koji su pokušali zavaditi naš narod i na koljena baciti našu državu”, rekao je Erdogan, koji je najavio važan program reformi i dodao kako će naredni izbori u Turskoj biti održani u junu 2023. godine: 

“Nastavit ćemo borbu protiv terorizma i raditi na tome da našu zemlju i regiju učinimo oazom mira. Još mnogo puta je pred nama, za ovaj narod trebamo još mnogo znoja proliti”. 

Četiri smrtna slučaja

Erdogan se poslije toga mnogobrojnim pristalicama obratio i ispred sjedišta AKP-a u Ankari.

“Naš narod nas je danas 15. put načinio pobjednicima. Rezultati izbora govore da će AK partija upravljati sa 56 opština u državi. Prema dosadašnjim rezultatima, osvojili smo 778 načelničkih mjesta. Niko, uključujući i mene lično, nije važniji od naše misije, nije važniji od Turske i nije važniji od naše stranke. U naredne četiri i po godine neće biti izbora. Šta ćemo raditi? Fokusirat ćemo se na aktivnosti, kako na nacionlanom tako i na međunarodnom planu, bit ćemo ujedinjeni i, akobogda, našu zemlju ćemo dovesti na nivo savremene civilizacije”, kazao je okupljenim simpatizerima Erdogan. 

Birači u Turskoj danas su birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća.

Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca, podsjeća Anadolija.

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru. 

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani Turske danas birali lokalnu vlast za mandat od pet godina. Pravo glasa imalo je 57 miliona građana. 

Izbore je obilježilo nekoliko incidenata, te sukobi u kojima su poginule četiri osobe, dok ih je više desetina povrijeđeno.

Izvor: Agencije