Istražitelj: Saudijska Arabija hakirala telefon Jeffa Bezosa

Jasno je da je Bin Salman smatrao 'Washington Post' glavnim neprijateljem, tvrdi Bezosov istražitelj (Reuters)

Saudijska Arabija hakirala je telefon šefa Amazona i najbogatijeg čovjeka na svijetu Jeffa Bezosa, kako bi dobila pristup njegovim ličnim podacima, pokazala je istraga.

Bezos je unajmio Gavina De Beckera kako bi istražio kako su s njegovog telefona procurile poruke i fotografije koje je dobio američki tabloid National Enquirer.

„Naši istražitelji i eksperti pouzdano su zaključili da su Saudijci imali pristup Bezosovom telefonu i da su iz njega preuzeli privatne informacije“, napisao je De Becker na web stranici „Daily Beast“.

De Becker je zaključio je upad posljedica pisanja dnevnika Washington Post, koji je u Bezosovom vlasništvu, a koji je intenzivno pratio ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru prošle godine.

Prijetili mu objavom fotografija

Khashoggi je u tekstovima u američkim novinama kritički pisao o saudijskom prijestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu, kojeg je Senat SAD-a, nakon brifinga od strane CIA-e, proglasio „odgovornim“ za zločin.

„Jasno je da je Bin Salman smatrao ‘Washington Post’ glavnim neprijateljem“, konstatovao je De Becker.

Saudijska Arabija negira da je Bin Salman bio umiješan u ubistvo.

Rijad je po Khashoggijevom nestanku tvrdio da nema saznanja o njegovoj sudbini, ali je kasnije priznao da je likvidiran u zgradi konzulata, za šta je okrivio „odmetnute“ saudijske agente.

Prošlog mjeseca, Bezos je optužio vlasnika National Enquirera za „iznudu i ucjenu“, zbog prijetnje objave njegovih „intimnih fotografija“ sa ljubavnicom ukoliko javno ne kaže da izvještavanje tabloida o njemu nije politički motivisano i ne zaustavi istragu koju je pokrenuo.

Bezos na meti Trumpa 

De Becker kaže da je kompanija koja posjeduje National Enquirer, „American Media Inc.“, od Bezosa privatno tražila da porekne pronalaženje dokaza o „elektronskom prisluškivanju ili hakiranju u procesu prikupljanja informacija“ ove medijske kuće.

Glasnogovornik saudijske ambasade u Washingtonu nije odgovorio na upit da prokomentira informaciju.

U februaru, saudijski državni ministar za vanjske poslove je objavio da Saudijska Arabija „nema apsolutno ništa“ sa izvještavanjem National Enquirera o ovoj temi.

De Becker nije precizirao koji dio Vlade Saudijske Arabije krivi za hakiranje, a dao je i malo detalja o istrazi koja je vodila do zaključka o odgovornosti kraljevine.

Rezultati istrage, kako je napisao, proslijeđeni su saveznim zvaničnicima.

Bezos je konstantno na meti kritika američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog uređivačke politike Washington Posta i izvještavanja o sebi nakon izbora za prvog čovjeka SAD-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije