Guardian otkriva: Saudijska Arabija muči političke zatvorenike

Izvještaj je sačinjen po naredbi kralja Salmana, uprkos protivljenju saradnika Mohammeda bin Salmana (Vije?e Saudijske Arabije)

Politički zatvorenici u Saudijskoj Arabiji doživljavaju mučenja i izgladnjivanje, sudeći prema procurjelim ljekarskim izvještajima koji su pripremljeni za kralja Salmana, objavio je Guardian.

Uz izvještaj, sačinjena je lista preporuka, koje uključuju pomilovanje zatvorenika ili ranije puštanje iz zatvora iz zdravstvenih razloga.

Ljekarski pregledi koji su uključeni u izvještaj, izvršeni su, kako se smatra, u januaru, nad 60 zatvorenika, po naređenju kralja Salmana, uprkos protivljenju saradnika prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, navodi britanski list.

Uvjeti u kojima borave zatvorenici su, kako se kaže u izvještaju, konstantni, a u nekoliko izvještaja spominje se i mučenje.

Mohammed bin Salman, de facto lider zemlje, također se suočava i sa optužbama za ubistvo Jamala Khashoggija u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu u oktobru prošle godine.

Ponovljena molba Guardiana za komentar saudijskih vlasti nije odbijena, a zvaničnici nisu dovodili u pitanje autentičnost izvještaja.

U dokumentu je navedeno da se politički zatvorenici tretiraju loše i imaju mnogobrojne zdravstvene probleme.

Traži se hitno liječenje

„Pacijent pati od gubitka tjelesne težine i konstantno povraća. Na tijelu su mu pronađene brojne rane i ogrebotine“, jedna je od primjedbi koje su navedene u izvještaju.

U većini slučajeva, u izvještaju se traži hitan transfer zatvorenika u ljekarsku ustanovu.

Rijad je ranije demantovao da se u zatvorima dešavaju mučenja, te tvrdi da su hapšenja izvršena na bazi sumnjivih kontakata sa inostranim subjektima.

Glasnogovornik saudijske ambasade u Washingtonu ranije je govorio da kraljevina „sve navode o lošem tretmanu optuženika koji čekaju suđenje ili služe kazne, shvata veoma ozbiljno“, navodeći da je Saudijska Arabija potpisnica konvencije koja zabranjuje mučenje.

U novembru prošle godine, Amnesty International je izvijestio da su saudijski aktivisti, među kojima su i žene, uhapšeni 2018. u akciji vlasti, podvrgnuti seksualnom maltretiranju tokom ispitivanja.

Nedavno, organi Ujedinjenih nacija su od Saudijske Arabije zatražili da oslobode preko 12 aktivista za ljudska prava, navodeći da su neki od njih mučeni.

Izvor: Al Jazeera