Biden se brani od optužbi za poljubac članici stranke

Vjerujem da se nikada nisam ponašao neprimjereno, rekoa je bivši potpredsjednik SAD-a (Arhiva)

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden, koji bi mogao objaviti kandidaturu za predsjedničke izbore 2020, morao se braniti od optužbe za neprimjeren poljubac udijeljen mladoj članici njegove Demokratske stranke tokom kampanje 2014. godine.

“U mnogo godina kampanje i u javnom životu, bezbroj sam se puta rukovao i dijelio zagrljaje, izrazio privrženost, podršku i utjehu. I vjerujem da se nikada, nikada, nisam ponašao neprimjereno. Ako govore da sam se tako ponio, poslušat ću s poštovanjem. No to nikada nije bila moja nakana”, rekao je Biden.

Kazao je da se ne sjeća tog izgreda iz 2014. koji je u svom eseju, objavljenom u petak, na mreži opisala stranačka aktivistica Lucy Flores.

“Vrlo iznenada, osjetila sam da Joe Biden, koji se odnekud pojavio, stavlja ruke na moja ramena, odostraga mi se približava, naginje se, miriše mi kosu i ljubi blago u tjeme“, ispričala je.

‘Žene trebaju iznijeti iskustva’

Biden je odgovorio da je iznenađen što to čuje.

„Možda se ne sjećam tih trenutaka na jednak način i možda sam iznenađen što čujem. No, današnje je vrijeme u kojem žene osjećaju da mogu i trebaju iznijeti svoja iskustva i muškarci tome trebaju pridati pažnju. I ja ću tako učiniti“, rekao je Biden.

Taj 76-godišnji veteran koji je osam godina bio potpredsjednik u administraciji predsjednika Baracka Obama i 36 godina u američkom Senatu, nije još najavio hoće li se natjecati za kandidaturu demokrata na predsjedničkim izborima 2020.

Izvor: Agencije