Reuters: Trump od Kima tražio da mu preda svo nuklearno oružje

To je bio prvi put da je Trump direktno rekao Kimu šta podrazumijeva pod pojmom denuklearizacije (EPA)

Na dan kada su pregovori dvije strane u Hanoiju prošlog mjeseca doživjele kolaps, američki predsjednik Donald Trump od sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una zatražio je da ta zemlja SAD-u preda svo nuklearno naoružanje i gorivo, prema dokumentu u koji je uvid imala agencija Reuters.

Trump je Kimu dao korejsku i englesku verziju američkog stava u pregovorima u Vijetnamu 28. februara, tvrdi izvor upućen u razgovore, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

To je bio prvi put da je Trump direktno rekao Kimu šta podrazumijeva pod pojmom denuklearizacije.

Ručak dva lidera koji je trebao uslijediti istog dana, otkazan je.

Pošto nijedna strana nije dala potpun odgovor na pitanje zašto je samit doživio kolaps, ovaj dokument mogao bi pomoći da se pronađe objašnjenje.

Ideja Johna Boltona

Ideju da Sjeverna Koreja preda oružje prvi je 2004. godine predložio John Bolton, a ponovo ju je pokrenuo nakon što ga je Trump imenovao za savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Kako je rekao Reutersov izvor, dokument je za cilj imao da Kimu predstavi jasnu i konciznu definiciju onoga što SAD smatraju „konačnom i prihvatljivom denuklearizacijom“.

Bijela kuća nije odmah prokomentarisala informaciju, dok je State Department odbio to učiniti.

Nakot samira, sjevernokorejski zvaničnik je rekao da su Bolton i američki državni sekretar Mike Pompeo nastupili poput „gangstera“, nevodeći da je Sjeverna Koreja razmatrala prekid pregovora sa SAD-om, kao i ponovno pokretanje raketnih i nuklearnih testova.

Izvor: Agencije