Sprema se odlučujuća bitka protiv ISIL-a

'Naše snage laganim tempom napreduju kako bi izbjegli probleme s minskim poljima', navodi SDF (EPA)

Sirijske snage koje podržavaju Sjedinjene Američke Države približavaju se posljednjem teritorijalnom uporištu grupe Islamska država Irak i Levant nadomak granice s Irakom, Baghouzu, na obali Eufrata, javlja Reuters.

Očekuje se da će u nedjelju, kako navodi glasnogovornik Sirijskog demokratskog fronta (SDF), doći do “odlučujuće bitke”, prenosi Tanjug.

Više hiljada boraca ISIL-a, kao i njihove pristalice i civili, povukli su se u posljednjih nekoliko sedmica u Baghouz.

U petak su evakuirani posljednji civili iz ovog naselja, tako da će Sirijske demokratske snage nastaviti svoju ofanzivu.

“Naše snage laganim tempom napreduju kako bi izbjegli probleme s minskim poljima. Više hiljada mina nalazi se oko puteva koji vode u naselje. Očekujemo odlučujuću bitku”, rekao je glasnogovornik SDF-a Reutersu.

Prijetnje u Siriji

Bez obzira na potpuno uništenje ISIL-a u Siriji, rano je govoriti da je u toj državi pobijeđen i terorizam, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu kuvajtskoj informativnoj agenciji Kuna.

“Nakon niza uspješnih operacija regularne vojske (Sirije), uz podršku ruskih Zračno-kosmičkih snaga, situacija u Siriji se primjetno stabilizirala. DAESH (arapski akronim za ISIL) kao organizacija koja je pretendirala na ‘kvazidržavnost’ je uništena”, rekao je Lavrov.

Ipak, prema njegovim riječima, “rano je govoriti o potpunoj likvidaciji terorističke prijetnje u Siriji”.

“Još mnogo toga treba uraditi kako bi se neutralizirale ‘uspavane’ ćelije radikalnih formacija“, naglasio je Lavrov, prenio je Sputnik.

“U zemlji su i dalje prisutni pojedinačni teroristički ‘džepovi’. Prije svega u idlibskoj zoni deeskalacije koju u najvećem dijelu kontroliraju militanti Hayat al Shama koji izvode napade na civile i ruske i sirijske snage”, naglasio je ruski ministar.

Izvor: Agencije