Australija zatvara vrata osuđenima za nasilje u porodici

Canberra je dosad već odbila dati vizu bokseru Floydu Mayweatheru Junioru koji je osuđen za višekratno nasilje nad suprugom (EPA)
Canberra je dosad već odbila dati vizu bokseru Floydu Mayweatheru Junioru koji je osuđen za višekratno nasilje nad suprugom (EPA)

Posjetitelji Australije osuđeni za porodično nasilje bit će protjerani iz zemlje ili će im biti zabranjen ulazak, objavio je u nedjelju ministar za imigraciju David Coleman, u trenutku kada Canberra jača borbu protiv dolazaka stranih kriminalaca.

Novi zakoni, koji su stupili na snagu u četvrtak, naslanjaju se na postojeću legislativu kojom se ne dopušta davanje ulaznih viza osobama koje su osuđene na godinu ili više dana zatvora.

“Australija ne tolerira počinitelje porodičnog nasilja”, rekao je David Coleman u saopćenju, prenosi Hina.

Uskraćivanje vize

“Ako ste proglašeni krivima za nasilje prema ženama ili djeci, niste dobrodošli u zemlju”, naglasio je, dodajući da u slučajevima porodičnog nasilja nije bitna dužina kazne na koju su počinitelji osuđeni.

Canberra je dosad već odbila dati vizu američkom reperu Chrisu Brownu, osuđenom za nasilje prema pop zvijezdi Rihanni 2009, te bokseru Floydu Mayweatheru Junioru koji je osuđen za višekratno nasilje nad suprugom.

Izvor: Agencije


Povezane

Zašto nasilje u porodici spada u najčešće oblike kršenja ljudskih prava? Koji su najčešći oblici nasilja i koliko je društvo osjetljivo na ove slučajeve? Jesu li dobri zakoni i dovoljna zaštita žrtava? Kako stanje u društvu utječe na pojavu nasilja u porodici? U ovom izdanju Konteksta govorimo o nasilju u porodici, njegovim uzrocima i posljedicama, […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO