Tajna američka odobrenja za nuklearnu tehnologiju S. Arabiji

Trumpova administracija želi obimniji dogovor o podjeli nuklearne tehnologije SAD-a sa Saudijskom Arabijom (Reuters)

Ministar energetike Sjedinjenih Američkih Država Rick Perry dao je šest tajnih odobrenja kompanijama da prodaju nuklearnu tehnologiju i pomoć Saudijskoj Arabiji, navodi se u kopiji dokumenta u koji je uvid imala novinska agencija Reuters.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa tiho vodi širi posao u vezi s dijeljenjem američke tehnologije u sferi nuklearne energije sa Saudijskom Arabijom, koja želi napraviti najmanje dvije nuklearne elektrane.

Perryjeva odobrenja, poznata kao pod imenom Part 810, omogućavaju kompanijama da obavljaju preliminarne radove na nuklearnoj energiji uoči bilo kakvog posla, ali ne i da šalju opremu potrebnu za elektranu, govori za Reuters izvor upoznat s dogovorima pod uvjetom da se njegov identitet ne objavljuje.

Prve navode o odobrenjima objavio je Daily Beast.

Utrka u naoružavanju

Administracija Ministarstva energetike za nacionalnu nuklearnu sigurnost (NNSA) u dokumentu navodi da su kompanije od Trumpove administracije tražile da odobrenja ostanu tajna.

“U ovom slučaju svaka od firmi koja je dobila posebno odobrenje (za Saudijsku Arabiju) dala nam je pismeni zahtjev da odobrenje ne bude objavljeno”, navodi se u dokumentu.

U prošlosti je Ministarstvo energetike objavljivalo odobrenja iz sfere Part 810 i ona su se mogla iščitavati u sjedištu Ministarstva.

Zvaničnik te institucije navodi da zahtjevi sadržavaju posjedovne informacije i da su odobrenja prošla kroz brojne agencije kako bi dobila zeleno svjetlo.

Mnogi američki zakonodavci zabrinuti su jer smatraju da bi dijeljenje nuklearne tehnologije sa Saudijskom Arabijom moglo dovesti do utrke u nuklearnom naoružavanju na Bliskom istoku.

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman rekao je prošle godine za američku TV-stanicu CBS da će njegova kraljevina razviti nuklearno oružje ako njegov rival Iran učini isto.

Khashoggijevo ubistvo

“Postoji velika razlika između iranskog nuklearnog dogovora i pokušaja Trumpove administracije da Saudijcima proda nuklearnu tehnologiju”, navodi za Al Jazeeru specijalist za nuklearnu sigurnost Will Saetren.

“Nuklearna tehnologija koju želimo prodati Saudijskoj Arabiji jest civilna, ona je za njihov civilni program energetike i to je velika razlika u odnosu na ono za šta sumnjičimo Iran. Ironično, oprema koju koriste pri razvoju svog programa nuklearne energije potiče iz SAD-a. Prodali smo je iranskom šahu 1970-ih, a režim je sada u potpunosti drugačiji, kao i cijela priča. Međutim, Sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA) efikasno blokira put razvoja nuklearnog oružja i Iran to svjesno radi.”

“Stoga postoji briga da bi i Saudijska Arabija mogla krenuti istim putem – oni bi u konačnici mogli iskoristiti ovu tehnologiju koju bi dobili za program civilne nuklearne energije za razvoj programa nuklearnog oružja”, dodao je on.

Zabrinutost u Kongresu SAD-a u vezi s podjelom nuklearne tehnologije i znanja sa Saudijskom Arabijom porasla je nakon ubistva Jamala Khashoggija, novinara koji je živio u SAD-u, u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvor: Al Jazeera i agencije