SAD na udaru kritika Vijeća sigurnosti u vezi s Golanskom visoravni

Trump je u ponedjeljak, u društvu izraelskog premijera Netanjahua, potpisao uredbu kojom se Golanska visoravan proglašava izraelskom teritorijom (AP)

Sjedinjene Američke Države našle su se izolirane na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu u vezi s odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna izraelsku suverenost nad Golanskom visoravni, dok su sve ostale članice VS-a, njih 14, jednoglasno bile protiv te američke odluke, prenose agencije.

Trump je u ponedjeljak, u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, potpisao uredbu kojom se Golanska visoravan proglašava izraelskom teritorijom.

Sirija je u pismu kojim je pozvala na sastanak o toj temi opisala SAD kao “nepodnošljivog prekršioca” rezolucija Vijeća, a Sjeverna Koreja izdala je saopćenje u kojem podržava “napore sirijske vlade i naroda da povrate okupiranu Golansku visoravan”.

Evropska zabrinutost

Izrael je okupirao Golansku visoravan od Sirije 1967. u Bliskoistočnom ratu, a anektirao ju je 1981. u potezu koji je 15 članica VS-a ocijenilo “ništavnim i nevažećim te bez međunarodnog pravnog učinka”.

Britanska ambasadorica pri UN-u Karen Pierce rekla je Vijeću da je odluka SAD-a suprotna rezoluciji iz 1981, dok je zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Vladimir Šafronkov rekao da je Washington prekršio UN-ovu rezoluciju te je upozorio da to može dovesti do nestabilnosti na Bliskom istoku.

Evropski članovi Vijeća – Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Belgija i Poljska – u utorak su izrazili zabrinutost zbog “širih posljedica priznavanja nezakonite aneksije te posljedica za Bliski istok”.

Njemački ambasador pri UN-u Christoph Heusgen, međutim, opisao je sirijsko pismo kao “duboko cinično”.

“Sirijska vlada u proteklih osam godina uveliko je kršila međunarodno ratno pravo te je odgovorna za teške ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”, rekao je Heusgen, referirajući se na rat u Siriji.

Stav država Zaljeva

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Katar i Kuvajt u utorak su uputili kritiku Amerikancima zbog odluke o Golanskoj visoravni te su naglasili da je ta teritorija okupirana arapska teritorija.

Iran je podržao tu kritiku.

Vijeće sigurnosti uputilo je tamo mirovne snage sigurnosti (UNDOF) 1974. kako bi nadzirale primirje između Sirije i Izraela na Golanskoj visoravni. Tamo je i dalje više od 880 vojnika.

Američki diplomat Rodney Hunter rekao je Vijeću da američka odluka o Golanu ne utječe na primirje niti potkopava razvoj mirovne misije.

“UNDOF nastavlja imati vitalnu ulogu u očuvanju stabilnosti između Izraela i Sirije, a najbitnije je što osigurava da na području razdvajanja nema vojnog osoblja”, dodao je Hunter u obraćanju Vijeću.

Izvor: Agencije