Trump hoće američke astronaute ponovo na Mjesecu za pet godina

Do sada je povratak na Mjesec bio predviđen 2028. godine, ali je Trumpova vlada nezadovoljna kašnjenjem NASA-e (EPA)

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mike Pence rekao je da je zvanična politika te zemlje da se vrate američki astronauti na Mesec u roku od pet godina i da će žena biti sledeća koja će dotaći mesečevo tlo.

On je rekao da je po naređenju predsednika SAD Donalda Trumpa vraćanje Amerikanaca na Mesec za pet godina sada zvanična politika SAD.

“Prva žena i sledeći muškarac na Mesecu biće američki astronauti, koji će tamo stići američkim raketama sa američkog tla”, rekao je Mike Pence u govoru u Huntsvillu u južnoj državi Alabami gde se godinama proizvodi deo američkih raketa.

Pence: Do Mjeseca i privatnim raketama

Do sada je povratak na Mesec bio predviđen 2028. godine, ali je vlada predsednika Donalda Trumpa izrazila nezadovoljstvo zbog kašnjenja i premašivanja budžeta američke svemirske agencije NASA za gradnju sledeće velike rakete SLS, čiji prvi let je nedavno odgođen za 2021. godinu.

Pence je otvoreno kritikovao NASA u govoru pominjući “birokratsku inerciju” i zalažući se za “novo stanje duha”.

On je zapretio da će se privatnim firmama poveriti ostvarivanje budućih misija ako NASA nije spremna na vreme.

“Ako su privatne rakete jedini način da se vrate američki astronauti na Mesec za pet godina onda neka budu privatne rakete”, rekao je potpredsednik SAD.

Šef NASA-e Jim Bridenstine je nedavno rekao da će sigurno žena biti sledeća osoba koja će hodati Mesecom, gde ni jedno ljudsko biće nije bilo od 1972.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO