Sirija traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog Golanske visoravni

Izrael je Golansku visoravan okupirao tokom rata 1967. godine (Arhiva)

Sirija je zatražila održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojem će glavna tema biti kontroverzna odluka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o statusu Golanske visoravni.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je dokument kojim je unilateralno priznao suverenitet Izraela na okupiranoj Golanskom visoravni.

Iako je Trump proglasio Golansku visoravan teritorijem Izraela, status te regije će i dalje biti nepromijenjen po međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih naroda.

Izrael je Golansku visoravan okupirao tokom rata 1967. godine.

Izraelska vojska pod okupacijom drži dvije trećine Golanske visoravni, koja se prije okupacije nalazila unutar granica Sirije.

Izraelske vlasti su aneksiju Golanske visoravni izvršile 1981. godine, ali Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je odbacilo tu aneksiju.

Nakon Trumpove odluke, hiljade Sirijaca održale su demonstracije, dok je libanska organizacija Hezbollah pozvala na „otpor“.

‘Nokaut miru u regiji’

Noseći transparente na kojima je pisalo „Golan je sirijski“, Sirijci su na okupljanju u Damasku pozvali na „snažan odgovor“.

Protesti su održani i u Derai, oko dvadeset kilometara od Golanske visoravni, Haleppu, Homsu i Hami.

„Ovdje smo da osudimo Trumpovu odluku. Golan je arapski i sirijski, sviđalo se to njima ili ne“, poručio je Mohammed Shaaban, jedan od demonstranata.

Sirijci su u više gradova u zemlji protestovali protiv Trumpove odluke

Usred brojnih osuda, među kojima ih je mnogo od američkim saveznika u Evropi, lider Hezbollaha rekao je da Trumpov potpis deklaracije dokazuje da je „otpor, otpor i otpor“ jedini način da se vrati okupirana teritorija.

U televizijskom govoru u utorak, Hassan Masrallah je Trumpovu odluku opisao kao „ključnu prekretnicu u historiji arapsko-izraelskih odnosa“, koja predstavlja „nokaut“ miru u regiji.

Hezbollahu, jedinoj strani koja nakon libanskog građanskog rata od 1975. do 1990. godine nije položila oružje, pripadaju zasluge što su 2000. godine izraelske snage izbačene sa juga Libana.

Izvor: Agencije