Europol: Grčka ostaje ključno čvorište za migrante

Ilegalna kretanja migranata predstavljaju 'veliki izazov za agencije i institucije koje provode zakone Evropske unije', navodi Europol (EPA)
Ilegalna kretanja migranata predstavljaju 'veliki izazov za agencije i institucije koje provode zakone Evropske unije', navodi Europol (EPA)

Iako je protok ilegalnih migranata u Evropsku uniju smanjen prošle godine, Grčka ostaje ključno čvorište za tzv. sekundarno kretanje migranata duž balkanske rute ka srednjoj i sjevernoj Evropi, navodi se u godišnjem izvještaju Europola o krijumčarenju migranata, prenosi grčki list Katimerini.

Prema izvještaju, ilegalna kretanja migranata predstavljaju “veliki izazov za agencije i institucije koje provode zakone Evropske unije”.

Imajući u vidu da krijumčari migranata i dalje favoriziraju kopnene puteve, migranti su često skriveni u vozilima, piše u izvještaju i dodaje da je to “nepromišljeno i opasno ponašanje” trgovaca ljudima, te njihova izbjegavanja da budu otkriveni ponekad dovode do tragedije, prenosi Tanjug.

Rastući trend

Kao podsjećanje navodi se tragedija koja se dogodila u oktobru prošle godine kad je 11 migranata izgubilo živote na grčkom autoputu Ignatia.

Europol je u izvještaju također podvukao “konstantno rastući trend” migranata koji pokušavaju putovati iz Grčke u druge evropske zemlje avionom i “tako zaobilaziti opasno putovanje duž balkanske rute”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO