Vojska traži da se predsjednik Alžira povuče s funkcije

Protesti protiv predsjednika Bouteflike traju već mjesec (EPA)

Načelnik Generalštaba alžirske vojske, general-pukovnik Ahmed Gaid Salah, izjavio je da je potrebno primeniti Član 102 Ustava Alžira, prema kojem bi predsednik države podneo ostavku ili bi bio uklonjen s pozicije, napominjući da bi time mogla da se reši kriza u toj zemlji, izazvana višenedeljnim protestima nakon objave aktuelnog predsednika Abdelaziza Buteflike da će se kandidovati za svoj peti mandat.

Prema tom članu Ustava Alžira, Ustavni savet bi mogao da odluči da je predsednik Buteflika (82) previše bolestan da bi u potpunosti izvršavao svoje funkcije i zatraži od parlamenta da ga proglasi nesposobnim.

U televizijskom obraćanju prvi čovek alžirske vojske rekao je da smatra da su zahtevi građana koji već nedeljama protestuju protiv predsednika opravdani i da bi ga trebalo osloboditi te dužnosti.

“Moramo usvojiti rešenje koje će nam pomoći da izađemo iz ove krize, koje je u skladu sa Ustavom, tako da je prihvatljivo za sve strane”, rekao je Salah na alžirskoj televiziji.

Prema ustavu, tu dužnost bi narednih najmanje 45 dana mogao da obavlja predsednik Gornjeg doma Parlamenta Abdelkader Bensalah dok se ne održe novi predsednički izbori, objavila je alžirska TV stanica.

Bouteflika odustao od petog mandata

Vojska, koja je do sada bila uzdržana, i pre izjave Salaha pominjala se kao jedan od ozbiljnih faktora protesta, koja bi mogla da preokrene situaciju i da se postavi kao nadležna za odluku o tome ko će vladati zemljom.

U centru glavnog grada te zemlje i u utorak se okupilo približno 2.000 ljudi, pozivajući na ostavku predsednika Buteflike, što je jedan od protesta koji se već nedeljama redovno održavaju u toj zemlji.

“Sistem mora da padne”, rekao je Belkasem Abidi (25), jedan od demonstranata.

Čak i ako dođe do smene vlasti, Alžir može da se susretne sa nesigurnošću sve dok novi predsednik ne bi preuzeo vlast u državi, koja je veliki proizvođač nafte i gasa, prenosi Rojters.

Buteflika (82), koji se retko pojavljuje u javnosti otkad je imao moždani udar pre pet godina, povinovao se zahtevima učesnika protesta prošle nedelje i obećao da se neće kandidovati za peti mandat.

Međutim, rekao je da će ostati predsednik dok se ne usvoji novi ustav, čime je produžio aktuelni predsednički mandat.

Takav potez dodatno je razbesneo Alžirce, a mnogi saveznici Buteflike, od članova vladajuće stranke do vođa sindikata i tajkuna, okrenuli su se protiv njega, dodaje Rojters.

Buteflika je predsednik Alžira od 1999.

Izvor: Al Jazeera i agencije