Redakcija ženskog časopisa Vatikana podnijela ostavku

Mjesečni dodatak je prerastao u samostalni časopis u Vatikanu kao ženski glas za žene o pitanjima od interesa za cijelu katoličku crkvu (Reuters)

Osnivačica ženskog časopisa Vatikana Lucetta Scaraffia, kao i redakcija sačinjena samo od žena, podnijele su danas ostavku i saopštile su da su to učinile jer je Vatikan poveo kampanju da bi ih diskreditovao i stavio pod “direktnu kontrolu muškaraca”, koja je povećana pošto su osudile seksualno zlostavljanje časnih sestara.

Osnivačica časopisa Women Church World, koji jednom mjesečno izlazi zajedno s vatikanskim listom L'Oservatore Romano, izjavila je za AP da je odluka donijeta pošto joj je novi urednik L'Oservatorea Andrea Monda početkom godine rekao da će preuzeti ulogu urednika.

Na ova dešavanja još nema direktnog komentara iz Vatikana.

Urednička nezavisnost

Scaraffia je pokrenula mjesečni dodatak 2012. godine i nadgledala njegovo prerastanje u samostalni časopis u Vatikanu kao ženski glas za žene o pitanjima od interesa za cijelu katoličku crkvu. Women Church World uživao je uredničku nezavisnost od L'Oservatorea, mada je bio objavljivan pod njegovim potkroviteljstvom”.

“Oni se vraćaju praksi odabira žena koje su poslušne i koje odustaju od “paresije” (slobode govora) na kojoj Papa Franjo tako često insistira”, navodi se u saopštenju časopisa.

Scaraffia, profesorica historije i novinarka, bila je možda najvidljivija žena u Vatikanu, priznata feministkinja koja je ipak prihvatala zvaničnu doktrinu. 

Osuda seksualnog zlostavljanja

To, kako navodi AP, ne znači da nije “talasala” svojim čestim pritužbama da je polovina čovječanstva, i to polovina najodgovornija za prenos vjere budućim generacijama jednostavno nevidljiva ljudima koji su na pozicijama moći u Rimokatoličkoj crkvi.

Ona je u februaru uzburkala javnost kada je osudila seksualno zlostavljanje časnih sestara od strane sveštenika i posljedice toga, slučajeve kada časne sestre abortiraju ili rađaju djecu koje njihovi očevi ne priznaju.

Taj članak je naveo papu Franju da prvi put prizna da taj problem postoji i da je odlučan da nešto učini po tom pitanju.

Izvor: Agencije