Predsjednica Hrvatske raspisala izbore za Evropski parlament

U trenutnom sazivu Evropskog parlamenta sjedi 751 zastupnik, dok će ih u novom biti 705 (EPA)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je u utorak izbore za Evropski parlament, koji će biti održani 26. maja.

Na osnovu odredbe člana 94 Ustava Republike Hrvatske i članova 7 i 8 Zakona o izboru članova u Evropski parlament iz Republike Hrvatske, Grabar-Kitarović je donijela Odluku o raspisivanju izbora za članove u Evropski parlament iz Republike Hrvatske, saopćeno je iz njenog ureda.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu danom objave u “Narodnim novinama”, prenosi Hina.

Građani Evropske unije izlaze na izbore od 23. do 26. maja i biraju nove zastupnike u Evropskom parlamentu koji će ih predstavljati sljedećih pet godina. Hrvatsku bi u novom sazivu trebao predstavljati jedan zastupnik više, ukupno njih 12.

U Hrvatskoj se zastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasanju u jednoj izbornoj jedinici koju čini teritorija Republike Hrvatske, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske.

Mogućnost glasanja

Birači mogu glasati samo jednom i samo za jednu listu kandidata, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata koji ima prednost nad ostalim kandidatima na listi za koju je glasao.

Pravo predlaganja stranačkih lista za evropske izbore imaju sve registrirane političke stranke u Hrvatskoj, samostalno ili kao zajednička lista više stranaka, te birači kroz nezavisne liste.

Stranke ne moraju prikupljati potpise, dok birači za pravovaljanost prijedloga liste trebaju prikupiti najmanje 5.000 potpisa birača, a prijedlozi lista moraju se predati Državnoj izbornoj komisiji najkasnije u roku dvije sedmice od dana raspisivanja izbora.

U trenutnom sazivu Evropskog parlamenta sjedi 751 zastupnik, dok će ih u novom biti 705. Iako se ukupan broj zastupnika smanjuje izlaskom Velike Britanije iz EU-a (73 zastupnika), neke zemlje dobit će od jednog do pet zastupnika više, među njima i Hrvatska, a preostala mjesta čuvat će se za moguća buduća proširenja Unije.

Izvor: Agencije