Pentagon odobrio milijardu dolara za dio zida na granici s Meksikom

U objašnjenu se navodi termin 'ograda', a ne 'zid', kako je do sada govorio američki predsjednik Donald Trump (Arhiva)

Pentagon je odobrio transfer milijardu dolara vojnim inžinjerima koji će graditi dio zida na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, objavio je ministar dbrane Patrick Shanahan.

On je u ponedjeljak kasno navečer, u obraćanju ministrici državne sigurnosti Kirstjen Nielsen, istakao da je Ministarstvo odbrane nadležno za podršku borbi protiv narkotika u pograničnom pojasu.

Shanahan je ovlastio inžinjere da počnu planiranje i izvršenje projekta gradnje 98 kilometara duge ograde na granici s Meksikom, popravak saobraćajnica i uvođenje osvjetljenja u oblastima Yuma i El Paso.

U objašnjenju se navodi termin „ograda“, a ne „zid“, kako je do sada govorio američki predsjednik Donald Trump.

Trumpovo predizborno obećanje

Gradnja zida na granici dvije države bilo je jedno od najvažnijih obećanja Donalda Trumpa u predizbornoj kampanji, dok se toj ideji demokrate protive.

Nakon sedmica borbe o toj temi, republikanci i demokrate su dogovorili kompromisno rješenje, kojim je Trumpu omogućeno da pronađe 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida, no, taj iznos je niži od traženog.

Trump je prošlog mjeseca proglasio vanredno stanje, čime je sebi omogućio da posegne u građevinski budžet i zapljene Ministarstva odbrane i dobije novac za projekat.

Kongres je pokušao blokirati proglašenje vanrednog stanja, ali Trump je odgovorio vetom, prvi put za vrijeme svog mandata.  

Izvor: Agencije