Napeto zatišje u Gazi nakon žestoke razmjene vatre Hamasa i Izraela

Napeto zatišje zavladalo je u utorak u Pojasu Gaze nakon žestoke razmjene vatre prošle noći između Hamasa i izraelske vojske izazvane raketom koja je u ponedjeljak ujutro pala na jednu kuću sjeverno od Tel Aviva, ranivši sedmero ljudi.

Udari izraelske vojske na Pojas Gaze započeti u ponedjeljak predvečer u znak odmazde nastavljeni su do rano jutros, a pripadnici oružanih grupa iz Pojasa Gaze su ispaljivali rakete na Izrael.

“Nastavit ćemo da naplaćujemo skupo Hamasu za njegove napade na izraelske građane i zato sve glasine o prekidu vatre nisu tačne”, izjavio je u utorak izraelski ministar javne sigurnosti Gilad Erdan.

Ministar Erdan je ocijenio da je jasno da Hamas teži primirju, ali da Izrael neće zaustaviti svoju ofanzivu dok ne ispuni ciljeve, prenosi Beta.

Hamas, koji vlada Gazom, objavio je sinoć da su egipatski posrednici dogovorili prekid vatre, ali je prekogranično nasilje nastavljeno do rano jutros, navodi AP.

Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je za izraelske medije da su frakcije u Gazi posvećene prekidu vatre i mediji javljaju da Egipat i dalje pregovora s njima i s Vladom Izraela da se uspostavi zatišje.

Razmjena vatre

Izraelski mediji navode da su napadi iz Gaze u noći između ponedjeljka i utorka bili ograničeni na pogranično područje i da su trajali do tri sata.

Udari izraelskih zračnih snaga su također nastavljeni i posljednji je bio u 4:30 sati.

Prije izjave ministra javne sigurnosti u izraelskim medijima je ocjenjeno da su obje strane zainteresirane za prekid vatre.

Izraelska vojska tvrdi da je spremna za eskalaciju u slučaju velikog broja žrtava.

Lokalne škole u naseljima pored granice Gaze i u Ashkelonu na jugu su zatvorene.

Izraelska vojska je rekla i da je napala 15 meta na sjeveru Gaze uključujući ciljeve Hamasa u Beit Hanunu i Islamskog džihada u Beit Lahiji.

Kako je navedeno ti napadi su bili odmazda za rakete ispaljene na izraelsku teritoriju. Gotovo 30 raketa ispaljeno je na Izrael od 22 sata po lokalnom vremenu i sirene za raketnu uzbunu oglasile su se na jugu kada je po tvrdnji Hamasa stupio na snagu prekid vatre.

Izraelski proturaketni sistem Željezna kupola presreo je nekoliko raketa, a ostale su pale na otvoreno područje.

Osjetljivo vrijeme

Zbog napada u ponedjeljak za koji je Izrael optužio Hamas izraelski premijer Benjamin Netanyahu skratio je posjetu Washingtonu i odlučio da se vrati kući.

U mnogim velikim gradovima Izraela otvorena su skloništa od bombi i pojačane izraelske vojne snage duž granice s Gazom, a lideri Hamasa prešli su u ilegalu.

Sukob je izbio u osjetljivo vrijeme i za Netanyahua i Hamas i moglo bi se desiti da izmakne kontroli.

U Izraelu je u toku izborna kampanja pred parlamentarne izbore za koje se očekuje da budu tijesni, a glavni rival izraelskom lideru je bivši komandant vojske Benny Ganz.

Netanyahu je suočen sa optužbama političkih rivala, pa čak i desničara koji ga podržavaju, da je isuviše popustljiv prema Hamasu, konstatira AP.

Hamas je pod unutrašnjim pritiskom jer nije uspio da olakša izraelsku i egipatsku blokadu nakon što je silom preuzeo vlast od snaga lojalnih rivalskom Fatahu još 2007. godine.

Netanyahu je najavio oštar odgovor na raketu koja je u ponedjeljak pala duboko u Izrael najdalje od rata 2014. godine.

U izraelskim osvetničkim napadima ranjeno je sedam Palestinaca, saopćilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Izvor: Al Jazeera i agencije