Meksički predsjednik traži od Španije i Vatikana izvinjenje

U video poruci postavljenoj na Twitteru Lopez Obrador opisao je osvajanja kao invaziju

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador zatražio je od španjolskog kralja i od pape Franje da se izvine za zločine počinjene protiv  autohtonih naroda tokom osvajanja Meksika u 16. stoljeću, pokazuju pisma objavljena na društvenim mrežama.

U video poruci postavljenoj na Twitteru Lopez Obrador opisao je osvajanja kao invaziju. 

Pisma je poslao španjolskom kralju Filipu VI i papi Franji tražeći priznanje počinjenih zločina i izvinjenje starosjediocima, navedeno je u video poruci koja prikazuje meksičkog predsjednika u posjetu staroj naseobini Maya u Comalcalcu, u državi Tabasco.

Meksički predsjednik izrazio je nadu da će 2021. biti godina “historijskog pomirenja”. To je godina u kojoj Meksiko obilježava tri važne obljetnice: 500 godina ranije (1521.) astečka prijestolnica Tenochtitlan potpala je pod Španjolce, grad je osnovan 1321, a 1821. Meksiko je proglasio nezavisnost.

Savremeni termini neupotrebljivi

Vrijeme je da se pomirimo s prošlošću, napisao je meksički predsjednik. “No prvo tražimo izvinjenje”, istaknuo je.

Zauzvrat je obećao izvinjenje za zločine također počinjene nad starosjediocima nakon što je Meksiko proglasio nezavisnost. 

Španska vlada odbila se izvinuti u saopćenju kojim odbacuje sadržaj pisma meksičkog predsjednika.

U saopćenju se navodi da se akcije koje su prije 500 godina poduzimali Španjolci ne mogu osuđivati u savremenim terminima. Prema saopćenju španska vlada primila je njegovo pismo 1. marta. 

Izvor: Agencije