Tsipras dolazi u Skoplje

Posjetu grčkog premijera sjevernom susjedu potvrdila je zvanična Atina (EPA)

Grčki ministar spoljnih poslova Georgios Katrougalos je potvrdio da će grčki premijer Alexis Tsipras posjetiti Skoplje u prvoj nedelji aprila, prenosi TV Telma

To će biti prva oficijelna posjeta jednog grčkog premijera Sjevernoj Makedoniji nakon njenog sticanja nezavisnosti u 1991. godini. 

“Pokušavamo da pronađemo načine, sa ljudima sa kojima nismo razmijenili ni dobar dan, kako bismo zajedno planirali promociju zajedničkih interesa i stabilizaciju regiona. Razmišljamo o koracima koji će pokazati našim sugrađanima da je klima zaista poboljšana”, rekao je grčki ministar spoljnih poslova Georgios Katrougalos u intervjuu za radio News247

Emotivne reakcije

Reakcije u sjevernim dijelovima Grčke povodom Sporazuma iz Prespe prokomentarisao je kao emotivne, uz nadu da će vremenom i ti ljudi razumjeti pozitivne strane sporazuma, posebno u području ekonomije. 

“Imamo povrijeđen nacionalni ponos još od vremena potpisivanja memoranduma. Moje mišljenje je da će vremenom građani u sjevernim dijelovima Grčke shvatiti koje sve ekonomske benefite donosi Prespanski sporazum za grčku državu i pogotovo za region”, kazao je Georgios Katrougalos. 

Izvor: Agencije