Trump će potpisati dokument o Golanskoj visoravni

Golanska visoravan
Izrael je Golansku visoravan okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine, a do tada je bila sirijski posjed (EPA)

Američki dužnosnici pripremaju službeni dokument o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, a predsjednik Donald Trump vjerovatno će ga potpisati iduće sedmice, izjavio je visoki dužnosnik administracije.

Trump je ranije izjavio kako je došlo vrijeme da se prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, sirijskim teritorijem koji je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Očekuje se da će Trump potpisati dokument kada izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak stigne u Washington, rekao je dužnosnik, prenosi Hina.

Priznanje spornog područja predstavljalo bi veliki zaokret u američkoj politici i snažan vjetar u leđa Netanyahuu, koji se u kampanji za izbore 4. aprila i suočava s optužbama za korupciju.

Izrael je okupirao veći dio Golana, sirijskog teritorija, u ratu 1967. godine i pripojio ga 1981. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

‘Prezir prema međunarodnom pravu’

Trumpov potez osudila je i sirijska Vlada, koja je poručila da je odlučna u tome da povrati to područje “svim dostupnim sredstvima”.

“Sirijska nacija je još odlučnija u tome da oslobodi taj dragocijeni dio sirijskog nacionalnog teritorija svim mogućim sredstvima”, kazao je izvor, dodajući da je Trumpova izjava “neodgovorna” i da je pokazala “prezir” prema međunarodnom pravu.

Vezano uz Trumpovu izjavu, oglasilo se i rusko Ministarstvo vanjskih poslova, čija je glasnogovornica Marija Zaharova izjavila je kako bi promjena statusa Golanske visoravni predstavljala izravno kršenje odluka Ujedinjenih naroda.

Iranska televizija je javila kako Teheran smatra neprihvatljivom američku odluku o priznavanju izraelskom suvereniteta nad Golanom.

“Ovo ilegalno i neprihvatljivo priznanje ne mijenja činjenicu da [Golan] pripada Siriji”, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi.

Izvor: Agencije