Stotine hiljada Britanaca traže novi referendum

Demonstranti su najavili okupljanje ispred Parlamenta (EPA)

Veliki broj Britanaca maršira središtem Londona tražeći novi referendum o Brexitu, u vrijeme dok parlament traži izlaz iz slijepe ulice u koju je zapao razvod Velike Britanije od Europske unije.

Demonstracije su uslijedile nakon što je EU pristao na odgodu izlaska Britanije iz Unije.

Organizatori inicijative “Prepustite to narodu” kažu da je u povorci učestvovalo milion ljudi prije nego što su se okupili pred zgradom parlamenta.

Očekuje se kako će u povorci biti i londonski gradonačelnik Sadiq Khan iz opozicione Laburističke stranke i liderka Škotske nacionalne stranke Nicola Sturgeon.

„Koračat ću s ljudima iz svih kutaka naše države kako bi izrazili zahtjev da britanski narod odluči o Brexitu“, rekao je Khan.

Sve više potpisnika peticije

Sturgeon, premijerka Škotske, rekla je kako je ponosna što će govoriti u povorci.

Premijerka Velike Britanije Theresa May u više je navrata odbacila pozive na drugi referendum uprkos tome što se Parlament do sada nije složio o dogovoru o izlasku iz Evropske unije.

Čelnici EU-a i May ove sedmice dogovorili su se o odgodi Brexita, te uklonili mogućnost da Velika Britanija napusti blok 29. marta.

U subotu ujutro broj potpisnika peticije kojom se poziva britansku Vladu da povuče Članak 50 o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije narastao je na više od četiri miliona.

Izvor: Agencije