SAD uveo sankcije za iranske nuklearne istraživače

Iran, Nuklearno postrojenje
Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije iranskim istraživačima na polju nuklearne energije, dodajući da takva odluka treba odvratiti mlade znanstvenike u Teheranu da idu za njima.

“Bit ćemo neumoljivo odlučni u sprječavanju Irana da radi na širenju oružja za masovno uništenje”, opravdao je odluku američki državni tajnik Mike Pompeo, kako prenosi Hina.

Čelnik američke diplomacije je trenutačno na turneji na Bliskom istoku.

Sankcijama koje su dio “kampanje najvećeg mogućeg pritiska” Washingtona na Teheran obuhvaćeno je 14 fizičkih i 17 pravnih osoba.

State Department kaže da je zabrinut zbog upornosti Organizacije za nova obrambena istraživanja (SPND), tijela u nadležnosti iranskog ministarstva obrane, koje bi, tvrde američke vlasti, moglo nastaviti svoje programe, od kojih su neki Washingtonu neprihvatljivi.

SAD ‘pomno prati’

Visoki američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman, rekao je da SAD kani “i dalje pomno pratiti SPND i nastavak njegovih programa na čekanju”.

Sankcijama se napose želi “otežati vrbovanje novog naraštaja znanstvenika koji rade na ilegalnom nuklearnom oružju”, dodao je.

Predsjednik Donald Trump je lani povukao SAD iz ugovora potpisanog 2015. koji ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Washington je također ponovo uveo oštre sankcije za iranski naftni i financijski sektor.

Izvor: Agencije