Novi sukobi na protestu ‘Žutih prsluka’, policija bacila suzavac

Francuska, Žuti prsluci, Protest
Policija je bacila suzavac na demonstrante blizu Bulevara Strasbourg i željezničkih stanica na sjeveru i istoku Pariza (EPA)

Povremeni sukobi prosvjednika i policije izbilijali su u subotu na ulicama Pariza i drugih francuskih gradova tijekom prosvjeda pokreta “Žuti prsluci”.

Policija je bacila suzavac na prosvjednike blizu Bulevara Strasbourg i željezničkih postaja na sjeveru i istoku Pariza, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Do sukoba je došlo i u gradu Lilleu na sjeveru Francuske, kao i u Toulouseu i Montpelliereu na jugu.

Vlada je pokrenula operaciju “Stražar” (Sentinelle) i angažirala vojne snage jer su prošlog vikenda u prosvjedima razbijene i opljačkane prodavaonice na Elizejskim poljanama u Parizu.

Protesti 19. uzastopni vikend

Francuski pokret “Žuti prsluci” započeli su u subotu 19. uzastopni vikend prosvjeda protiv Vlade predsjednika Emmanuela Macrona.

Pariška policijska prefektura priopćila je kako je od jutros privela 51 osobu pred same prosvjede te navela da se nije dogodio nijedan incident, prenosi Beta.

Pristaše pokreta pozvali su ranije na prosvjede u subotu, dok se Vlada predsjednika Francuske pripremala za suzbijanje nasilnih prosvjeda nakon prošlotjednih nemira.  

Vlasti su zabranile prosvjede na pariškom Champs-Elyseesu i okolici, poprištu nasilja i pljački prošloga tjedna, kao i u ključnim gradskim područjima Toulousea, Marseilea i Nice.

Vlada, koja je rekla da će ovaj tjedan biti odlučujući, naredila je policiji da onemogući svaki skup na zabranjenim područjima.

General: Vojska bi mogla otvoriti vatru

Ministri su pojačali retoriku, opetovano nazivajući one koje su sudjelovali u prosvjedima na Champs-Elyseesu “izgrednicima”, a ne prosvjednicima.

Vojska je pozvana da čuva Vladine zgrade kako bi policija i sigurnosne snage bile slobodne za suzbijanje nereda, a oporba je tu mjeru osudila kao opasnu.

Subota će biti 19. vikend prosvjeda žutih prsluka koji je bio uglavnom miroljubiv u manjim gradovima, no u više navrata je prerastao u sukobe  sa sigurnosnim snagama u Parizu i drugim gradovima.

Francuski general Bruno Le Ray izjavio je u petak kako će vojnici mobilizirani za prosvjed pokreta ‘Žuti prsluci’ djelovati prema strogim instrukcijama, ali bi mogli otvoriti vatru ako njihovi ili životi civila budu ugroženi.

Izvor: Agencije