Najmanje 110 pripadnika grupe Fula ubijeno u Maliju

Oružane grupe povezane s Al-Kaidom i ISIL-om proteklih godina koriste etničke napetosti u Maliju, susjednoj Burkini Faso i Nigeru (Reuters)

Napadači u Maliju u subotu su ubili najmanje 110 stočara, pripadnika etničke skupine Fula, otkrio je lokalni gradonačelnik o tom najsmrtonosnijem napadu u posljednje vrijeme u regiji pogođenoj nasiljem, prenose agencije.

Napadi na sela Ogossagou i Welingara dogodili su se u vrijeme posjete misije Vijeća sigurnosti UN-a kojoj je cilj pronaći rješenje za nasilje koje je prošle godine odnijelo stotine života i širi se zapadnoafričkom regijom Sahel.

Moulaye Guindo, gradonačelnik lokalnog grada Bankassa, kazao je kako su naoružani muškarci, obučeni u tradicionalnu lovačku nošnju Donzo, okružili i napali Ogossagou u 4:00 ujutro po lokalnom vremenu. 

„Pripadnici žandarmerije i dalje broje mrtve, a za sada su našli 110 tijela“, rekao je Guindo.

Dodao je kako je napadnuto i obližnje selo Fula imena Welingara gdje je također zabilježen velik broj mrtvih, no još uvijek se ne zna koliko.

Među poginulima su trudne žene, djeca i stariji, objavili su sigurnosni izvori.

Veze sa Al-Kaidom i ISIL-om

Jedan stanovnik sela Ogossagou smatra kako je riječ o osveti za napad ogranka Al-Kaide koji je preuzeo odgovornost za napad u petak u kojem je poginulo 23 vojnika i koji je pak prema riječima te oružane grupe bio osveta za nasilje koje je vojska Malija činila nad Fulama.

Oružane grupe povezane s Al-Kaidom i ISIL-om proteklih godina koriste etničke napetosti u Maliju, susjednoj Burkini Faso i Nigeru kako bi regrutirale borce u svoje redove i uspostavile kontrolu nad velikim teritorijem kojim praktično niko ne vlada.

Francuska vojska 2013. je intervenirala u Maliju, svojoj bivšoj koloniji, kako bi zaustavila prodiranje boraca iz pustinje na sjeveru, no militanti su od tada ponovno ojačali i osnažili svoju prisutnost u centralnom Maliju i susjednim državama. 

Približno 4.500 francuskih vojnika i dalje se nalazi u Sahelu, većina njih u Maliju. Stotine vojnika u regiji imaju i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije