Kazahstan: Astana postala Nursultan u čast dugogodišnjeg čelnika

Nursultan Nazarbajev
Nazarvajev je odstupio u utorak, što je po nekim procjenama režirana politička tranzicija u kojoj će ipak zadržati značajnu moć (EPA)

Kazahstan je u subotu preimenovao glavni grad Astanu u Nursultan, u čast dugogodišnjeg čelnika Nursultana Nazarbajeva, koji je proteklog tjedna neočekivano dao ostavku nakon gotovo 30 godina vladavine.

To je četvrti put u posljednjih 60 godina da je glavni grad promijenio ime, a neki stanovnici i oporbeni političari prosvjedovali su protiv najnovije promjene koja je postala službena u subotu, kada je uredbu potpisao prijelazni predsjednik Kasim Žomart Tokajev, prenosi Hina.

Grad s blizu milijun stanovnika, u kojem se temperature kreću od -40 zimi do 40 stupnjeva ljeti, ranije se zvao Akmolinsk, Tselinograd i Akmola prije nego što je prozvan Astana ili “glavni grad”, kada je Nazarbajev 1997. ondje prebacio prijestolnicu iz Almatija.

Spekulacije o režiranoj tradiciji

Rekavši da su naciji potrebni novi čelnici, Nazarvajev je iznenada odstupio u utorak, što je bio prvi korak u, po nekim procjenama, režiranoj političkoj tranziciji u kojoj će bivši čelnik ipak zadržati značajnu moć.

Nazarbajev (78), koji je tom srednjoazijskom zemljom bogatom naftom i plinom vladao od 1989. kada je bila dio Sovjetskog Saveza, ostat će predsjednik vijeća sigurnosti i vladajuće stranke Nur Otan.

Njegov suparnik, odbjegli bankar i oporbeni političar Muktar Abljazov optužio ga je da priprema dinastički prijenos vlasti, u kojem bi na čelo države trebala doći njegova kći.

Izvor: Agencije