Juncker poziva na sporazum o investicijama s Kinom

SOA je za optužbe o prisluškivanju navela da su to 'netačne i tendenciozne konstrukcije' (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker smatra da su trgovinski odnosi Evropske unije i Kine neproporcionalni i nepošteni te poziva na zaštitu EU interesa i postizanje sporazuma o investicijama s Kinom.

“Naši odnosi s Kinom su dobri, ali ne odlični. Kina je naš konkurent, partner i rival, a mi se moramo prilagoditi ovoj promjeni u međunarodnim odnosima”, poručio je.

Predsjednik EK-a kaže da su EU lideri tokom drugog dana samita u Briselu razgovarali o odnosima EU-a i Kine i ocijenili da je međusobna trgovina “asimetrična i van balansa”.

Kina nije otvorena za Evropu

“Ne možemo stvarati nešto stabilno na osnovu nečega što je van balansa. Nemamo reciprocitet koji nam je potreban u našim trgovinskim odnosima. Konkurencija nije fer i zato želimo dogovoriti sporazum o investicijama s Kinom”, kazao je Juncker.

On je ocijenio da kinesko tržište nije dovoljno otvoreno za evropske proizvode i podsjetio da dok Kina može učestvovati u javnim nabavkama u Evropi, Evropa to ne može u Kini.

Predsjednik EK-a je najavio da će 26. marta u Parizu prisustvovati susretu lidera Kine, Francuske, Njemačke, na kojem će biti govora o daljoj saradnji i pripremama za samit EU – Kina, planiran za 9. april u Briselu.

Izvor: Agencije