SAD tvrdi da je ISIL izgubio kompletnu teritoriju u Iraku i Siriji

SAD je nakon napada 11. septembra 2001. godine u Afganistan poslao 70.000 vojnika (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da su snage grupe Islamska država Irak i Levant izgubile kompletnu teritoriju nad kojom su nekad imale kontrolu u Iraku i Siriji.

Dodao je da ISIL u Siriji više ne kontrolira nijedan dio teritorije nakon petogodišnje akcije koju vodi SAD protiv te organizacije, javila je Anadolija.

Posljednje uporište u kojem su snage predvođene SAD-om vodile borbu protiv ISIL-a jest Baghouz u Siriji.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders također je saopćila da grupa ISIL u Siriji više ne kontrolira nijedan dio teritorije.

Istakla je da je cijela teritorija Sirije “100 posto oslobođena od terorista”.

Dodala je da je Trumpa o tome obavijestio ministar odbrane SAD-a Patrick Shanahan.

SDF još nije proglasio pobjedu

Pokazala je novinarima kartu Iraka i Sirije na kojoj se vidi da snage ISIL-a više ne kontroliraju nijedno područje u toj regiji.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju podršku SAD-a, i dalje se bore protiv posljednjih pripadnika ISIL-a, koji se kriju u njihovom posljednjem uporištu, Baghouzu u istočnoj Siriji, napisao je na Twitteru glasnogovornik SDF-a nakon što je Trump ranije rekao da je to područje oslobođeno.

“Teške borbe vode se upravo sada oko planine Baghouz kako bi se završilo s onim što je ostalo od ISIL-a”, napisao je Mustafa Bali, šef ureda za medije SDF-a, prenosi Reuters.

Zvaničnici su naveli da SDF nije proglasio pobjedu i da za danas nije planirano takvo proglašenje.

Izvor: Agencije