Oštre reakcije i protivljenja na Trumpovu izjavu o Golanskoj visoravni

Donald Trump
Donald Trump se prvo povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma, a onda ponovo uveo sankcije Iranu (EPA)

Sirijska vlada u petak je obećala da će ponovno vratiti pod svoju kontrolu Golansku visoravan, trenutačno pod izraelskom okupacijom, dok su njezini i saveznici i neprijatelji podjednako osudili američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog inzistiranja da se prizna izraelski suverenitet nad tim teritorijem.

“Sirijski je narod još odlučniji osloboditi taj dragocjeni komad sirijske zemlje svim raspoloživim sredstvima”, navodi sirijska državna novinska agencija Sana riječi službenog izvora.

Golanska visoravan “ostat će sirijska, arapska”, izjavio je izvor, dodajući kako Trumpova izjava pokazuje prijezir prema međunarodnom pravu.

Palestinski predsjednički glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh osudio je u petak objave američkog predsjednika na Twitteru, koje pozivaju na legitimiranje izraelske okupacije sirijske Golanske visoravni.

“Palestinski će i sirijski narod odlučiti o legalnom statusu Jeruzalema i Golanske visoravni“, navodi Abu Rudeineh u izjavi za javnost, prenosi Fena.

Rudeineh: Slijepa američka pristranost

Trump je u tvitu objavljenom u četvrtak napisao da je, “nakon 52 godine, došlo vrijeme za SAD da potpuno prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koja je od ključnog strateškog i sigurnosnog značaja za državu Izrael i regionalnu stabilnost”.

Abu Rudeineh je istaknuo da američka odluka o priznavanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni predstavlja kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda i da nema nikakvu pravnu vrijednost, ostajući mrtvo slovo na papiru.

“Izraelske akcije skupa sa slijepom američkom pristranošću u korist Izraela dodatno pojačavaju regionalne napetosti”, naglasio je on.

“Mir, sigurnost i stabilnost neće biti ostvareni u regiji i u svijetu dok se ne provedu rezolucije UN-a i arapska mirovna inicijativa, koji pozivaju Izrael da se povuče sa svih okupiranih arapskih teritorija u zamjenu za mir s arapskim i islamskim zemljama”, zaključio je on.

Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak kako Kairo smatra Golansku visoravan okupiranim sirijskim teritorijem.

U priopćenju tog ministarstva odbacuje se poziv američkog predsjednika da SAD prizna izraelski suverenitet nad teritorijem osvojenim u Bliskoistočnom ratu 1967.

Egipatsko ministarstvo pozvalo se na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 497 iz 1981., koja odbacuje izraelsku aneksiju tog teritorija.

Kairo naglašava da svi trebaju poštivati rezolucije s međunarodnim legitimitetom i Povelju UN-a “kad je riječ o neprihvatljivosti osvajanja teritorija silom”, prenosi Russia Today.

EU ne priznaje izraelski suverenitet

Turska, država u američkom savezništvu i kritičar vlade u Damasku, također je kritizirala potez, navodeći da je doveo Bliski istok na rub nove krize i da se legitimiranje okupacije Golanske visoravni ne smije dopustiti.

“Jučerašnja žalosna izjava američkog predsjednika dovela je regiju na rub nove krize”, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Na sastanku Organizacije islamske suradnje (OIC) u Istanbulu on je izjavio: “Mi ne možemo dopustiti legitimiranje okupacije Golanske visoravni.”

Arapska liga, koja je suspendirala Siriju iz članstva 2011., priopćila je da Trumpovi komentari “otvaraju put za službeno američko priznavanje” izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni.

Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Aboul Gheit izjavio je da su američke najave “potpuno van međunarodnog prava”.

Europska unija istaknula je u petak da neće priznati izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni nakon što je američki predsjednik u četvrtak izjavio kako je vrijeme da se to učini.

“Stajalište EU-a nije se promijenilo”, izjavila je glasnogovornica EU-a za Reuters, komentirajući Trumpovu izjavu, prenosi Hina.

“Europska unija, sukladno međunarodnom pravu, ne priznaje izraelski suverenitet nad teritorijem koji je Izrael okupirao u lipnju 1967., uključujući Golansku visoravan, i ne smatra ga dijelom izraelskog teritorija.”

Vijeće za suradnju u Zaljevu, regionalna skupina šest arapskih monarhija, također je izrazilo žaljenje zbog Trumpova poziva za priznavanje izraelskog suvereniteta na Golanskom visoravni.

Putin sazvao Vijeće sigurnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je Vijeće sigurnosti, na kojem je razgovarano o posljednjim događanjima na Bliskom istoku, prenosi Anadolija.

Dimitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, potvrdio je da je Putin sazvao Vijeće sigurnosti, naglasivši da napetost u regiji ne treba poticati nepromišljenim pokretima i izjavama zemalja uključenih u proces rješavanja situacija.

Opća skupština UN-a u petak je sa 150 glasova “za” usvojila rezoluciju kojom se osuđuje izraelska okupacija Golanske visoravni.

Protiv su glasali SAD i Izrael, a suzdržano je bilo 14 zemalja, uključujući Australiju, Kamerun i Kanadu.

Rezolucijom se sve aktivnosti Izraela na Golanskoj visoravni tretiraju ilegalnim i oprečnim međunarodnim normama.

Izvor: Agencije