Kina: Stotine žrtava u eksploziji i požaru

Eksplozije u tvornicama u Kini česte su zbog manjka sigurnosnih protokola i propisa (Arhiva)
Eksplozije u tvornicama u Kini česte su zbog manjka sigurnosnih protokola i propisa (Arhiva)

Najmanje 47 osoba je poginulo, a 640 je povrijeđeno u eksploziji i požaru u tvornici pesticida na istoku Kine, objavili su kineski mediji u petak.

Eksplozija se dogodila u tvornici u industrijskoj zoni Chenjiagang kod grada Yanchenga u pokrajini Jiangsu. Požar koji je uslijedio zahvatio je i okolne tvorničke zgrade, a ugašen je tek u petak nakon višesatnih napora vatrogasaca, objavili su mediji.

Povrijeđeni, njih više od 640, prebačeni su u 16 bolnica, a 32 osobe su u kritičnom stanju, objavile su vlasti i državni mediji.

Državni mediji prenose kako se istražuju uzroci eksplozije u toj tvornici kemikalija.

Videosnimci i fotografije na državnim medijima pokazuju požar i razbijene prozore na okolnim zgradama. Među povrijeđenima su i djeca iz vrtića pored industrijskog parka, pišu državni mediji.

Bijes javnosti

Tvornica tvrtke Tianjiayi Chemical Company proizvodila je više od trideset organskih kemijskih spojeva od kojih su neki jako zapaljivi.

Bijes kineske javnosti zbog sigurnosnih standarda u državi raste nakon niza nesreća u rudnicima i tvornicama.

Kineski predsjednik Xi Jinping, koji boravi u posjetu Italiji, zatražio je detaljnu istragu, rekavši da vlasti trebaju ojačati napore kako bi se pronašli uzroci nesreće i spriječilo da se takvi incidenti događaju u budućnosti.

„U posljednje se vrijeme dogodio niz većih incidenata. Sve relevantne vlasti trebaju naučiti lekcije“, rekao je Xi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO