EU, Iran, Sirija i Rusija kritiziraju Trumpa zbog Golana

Netanyahu, pred kojim su izbori u Izraelu 9. aprila, vršio je pritisak na SAD da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni (EPA)

Golanska visoravan je sirijska teritorija koju je okupirao Izrael, saopćila je glasnogovornica njemačke Vlade Urlike Demmer, reagirajući na izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa kako je vrijeme da se prizna da Golan pripada Izraelu.

“Ukoliko bi trebalo mijenjati nacionalne granice, to se mora uraditi na miran način između svih strana. Vlada odbacuje jednostrane korake”, rekla je Demmer, prenosi agencija Reuters.

I Evropska unija istakla je kako ne priznaje suverenost Izraela nad Golanskom visoravni.

“Pozicija EU se nije promijenila. EU, u skladu sa međunarodnim pravom, ne priznaje suverenost Izraela nad teritorijama koje okupiraju od 1967. godine, uključujući i Golansku visoravan i ne smatramo da je to dio izraelske teritorije”, izjavila je evropska glasnogovornica za Reuters.

Izjava predsjednika Sjedinjenih Američkih Država da bi trebalo priznati suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni je neprihvatljiva, saopćio je i glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kremlj: Rizik po stabilnost Bliskog istoka

“Ovo nelegalno i neprihvatljivo priznanje ne mijenja činjenicu da Golan pripada Siriji“, izjavio je glasnogovornik, prenosi agencija Reuters.

Iranska televizija je javila kako Teheran smatra neprihvatljivom američku odluku o priznavanju izraelskog suvereniteta nad Golanom.

Vlada Sirije osudila je ranije danas Trumpovu izjavu, poručivši kako su odlučni to područje vratiti pod svoju kontrolu koristeći „sva sredstva“.

U saopćenju Vlade iz Damaska se navodi kako je Trumpova izjava pokazala „slijepu pristranost SAD-a prema Izraelu“, ali i kako je „stvarnost da Golanska visoravan jeste i ostat će sirijska i arapska“.

„Sirijska nacija je još odlučnija da oslobodi ovaj vrijedan komad sirijske teritorije koristeći sva moguća sredstva“, dodaju iz Vlade Sirije.

Vezano uz Trumpovu izjavu oglasilo se i rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova izjavila je kako bi promjena statusa Golanske visoravni predstavljala direktno kršenje odluka UN-a, saopćila je novinska agencija RIA.

Iz Kremlja je saopćeno da se nadaju da će poziv američkog predsjednika Trumpa da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni ostati samo to – poziv.

“Za sada je to samo poziv. Nadamo se da će ostati na tome”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Reuters.

On je dodao da izjave poput Trumpove rizikuju da ozbiljno destabiliziju Bliski Istok i naruše napore u cilju pronalaska mirnog rješenja za sukobe u regionu.

Šestodnevni rat

Trump je jučer poručio na Twitteru kako je vrijeme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, teritorijom koju je Izrael osvojio od Sirije nakon Šestodnevnog rata 1967. godine i potom je anektirala.

„Poslije 52 godine vrijeme je da Sjedinjene Američke Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, što je od ključnog strateškog i sigurnosnog značaja za državu Izrael i regionalnu stabilnost“, napisao je američki lider na svom Twitter profilu, prenosi Reuters.

Šestodnevni rat, Arapsko-izraelski rat 1967. poznat i kao Junski rat, vođen je između Izraela, s jedne strane, i Egipta, Jordana i Sirije, s druge strane.

Na kraju tog rata, Izrael je pod svoju kontrolu stavio Pojas Gaze, Sinajsko poluostrvo, Zapadnu obalu i Golansku visoravan. 

Priznanje spornog područja predstavljalo bi veliki zaokret u američkoj politici sedmicu dana prije dolaska izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Washington na sastanak s Trumpom i držanje govora pred Američko-izraelskim odborom za javne poslove.

Netanyahu, pred kojim su izbori u Izraelu 9. aprila, vršio je pritisak na SAD da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Izvor: Agencije