UN reaguje na Trumpovu izjavu o Golanu: Poštovati naše rezolucije

Izrael je osvojio Golan od Sirije u ratu 1967., a 1981. godine ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala (Arhiva)

Izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa da je „vrijeme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni“, izazvala je reakciju Ujedinjenih nacija.

UN je, komentarišući izjavu, poručio da je potrebno poštovati sve rezolucije koje je donijelo ovo međunarodno tijelo.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Farhan Haq je u izjavi za Anadoliju kazao da „oni stoje iza svih odluka i rezolucija UN-a“.

Podsjetimo, Vijeće sigurnosti UN-a se rezolucijom, usvojenom 1981. godine, usprotivilo izraelskoj okupaciji Golanske visoravni, napominjući da se radi o kršenju međunarodnog prava.

Pritisak na Capitol Hill

Američki predsjednik Donald Trump je danas izjavio da je vrijeme da SAD, nakon 52 godine, u potpunosti prizna suverenitet Izraela nad okupiranim Golanom.

„Nakon 52 godine, došlo je vrijeme da Sjedinjene Američke Države u potpunosti priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, koja je od kritičkog strateškog i sigurnosnog značaja za državu Izrael i za regionalnu stabilnost“, napisao je Trump na Twitteru.

Američki Kongres sve više vrši pritisak na Capitol Hill da promijeni svoj stav o pitanju suvereniteta nad Golanskom visoravni.

State Department je prošle sedmice po prvi put promijenio terminologiju na spornoj teritoriji, napominjući da se radi o dijelu zemlje koji je pod „izraelskom kontrolom“, umjesto dosadašnjeg termina „okupiran“.

Izrael je okupirao veći dio Golana, sirijskog teritorija, u ratu 1967. godine i pripojio ga. Takav potez ipak nije međunarodno priznat.

‘Legitimiziranje postupaka Izraela’

Netanyahu, koji je to pitanje pokrenuo na svom prvom sastanku u Bijeloj kući s Trumpom u februaru 2017. godine, zahvalio je Trumpu na najavi priznanja.

Na Trumpove riječi reagovao je i ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, koji je rekao  da bi takav postupak SAD-a mogao izazvati još više nasilja u regionu.

Cavusoglu je putem Twittera upozorio da će napori SAD-a da legitimiziraju postupke Izraela, protivne međunarodnom pravu, dovesti do još više nasilja i patnji u cijelom regionu.

„Teritorijalni integritet zemalja je temeljni princip međunarodnog prava. Turska podržava teritorijalni integritet Sirije“, poručio je turski šef diplomatije.

Izvor: Agencije