Novi Zeland zabranjuje poluautomatsko oružje

Šefica Vlade Ardern je kazala kako očekuje da će novi zakoni biti na snazi od 11. aprila (EPA)

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je u četvrtak kako će poluautomatske i jurišne puške biti zabranjene u skladu s novim zakonima o oružju, a nakon nedavnog ubistva 50 osoba u najgoroj pucnjavi u historiji ove pacifičke države, prenose agencije.

Šefica Vlade je kazala kako očekuje da će novi zakoni biti na snazi od 11. aprila.

“Sada, šest dana nakon napada, najavljujemo zabranu svih poluautomata vojnog stila (MSSA) i jurišnih pušaka na Novom Zelandu”, rekla je ona.

Identificirane sve žrtve

Australski ekstremist Brenton Tarrant prošli petak je u dvije džamije u Christchurchu ubio najmanje 50 muslimanskih vjernika, a još 50 ranio.

Policija je danas potvrdila kako su mrtvozornici potvrdili identitete svih 50 žrtava, a porodice nastavljaju sa ukopima.

“Mogu reći kako je prije nekoliko minuta proces identifikacije svih 50 žrtava okončan i kako su sve porodice obaviještene”, naveo je komesar policije Mike Bush na konferenciji za medije u Wellingtonu.

Samo 188 zahtjeva odbijeno

Nakon napada Ardern je obećala promijeniti zakone o oružju, kako bi se hitno ograničio pristup vatrenom oružju, a posebno poluautomatskom oružju, kao što je puška AR-15, koju je koristio ubica.

Novi Zeland je zemlja sa samo pet miliona osoba, a procjenjuje se kako je u državi 1,5 miliona komada oružja.

Prema podacima koje su objavili mediji, u 2017. godini pozitivno je riješeno više od 99 posto zahtijeva za izdavanje dozvola za posjedovanje vatrenog oružja.

Naime, od 43.509 zahtjeva za izdavanje dozvole, samo je 188 zahtjeva odbijeno, pokazali su podaci.

Izvor: Agencije