Njemačka: SAD da se ne miješa u dodjelu koncesija za gradnju 5G mreže

Maas je upozorio Ankaru na mogućnost gubitka europskog finansiranja po dogovoru o zadržavanju sirijskih izbjeglica (EPA)
Maas je upozorio Ankaru na mogućnost gubitka europskog finansiranja po dogovoru o zadržavanju sirijskih izbjeglica (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u srijedu je oštro odbacio miješanje SAD-a u proces donošenja odluke u vezi s dodjelom koncesija za gradnju mobilne mreže pete generacije (5G) u Njemačkoj.

“Njemačka se ne može ucijeniti, bez obzira na to o komu ili čemu je riječ”, kazao je Maas (SPD) u razgovoru s novinarima medijske mreže Novo berlinsko redakcijsko društvo, prenosi Hina.

Time je reagirao na nedavno pismo novog američkog veleposlanika u Njemačkoj Richarda Grenella upućeno njemačkom ministru gospodarstva Peteru Altmeieru u kojem je veleposlanik zaprijetio uskraćivanjem razmjene podataka tajnih službi s Njemačkom dopusti li Berlin da u gradnji nove mobilne 5G mreže sudjeluju i kineske tvrtke.

“Razmjena podataka tajnih službi neće više moći biti provođena u dosadašnjem razmjeru ako Njemačka dopusti Huaweiju i ostalim kineskim tvrtkama sudjelovanje u gradnji 5G mreže”, napisao je Grenell Altmeieru, kako prenosi Wall Street Journal.

Maas je kazao kako njemačka vlada već tjednima intenzivno raspravlja o mogućnosti sudjelovanja kineske telekomunikacijske tvrtke Huawei u javnom natječaju za dodjelu koncesija za izgradnju 5G mobilne mreže u Njemačkoj. 

Maas: Ne treba nam pomoć izvana

Natječaj za izgradnju 5G mreže počeo je u utorak, a Vlada do objavljivanja konačne odluke ne priopćava tko se prijavio na nj.

“Kad je riječ o ovakvoj infrastrukturi, koja će utjecati na mnoge segmente naše svakodnevice, sigurnosno-politički aspekti vrlo su važni i tu ne smijemo praviti nikakve kompromise”, rekao je Maas, ali je istodobno dodao kako Njemačka u donošenju te odluke “ne treba pomoć izvana”.

“Ne treba nam savjet, bez obzira na to odakle dolazi”, kazao je Maas.

U Njemačkoj se vode rasprave u vezi sa sudjelovanjem Huaweija jer postoji bojazan da bi ta tvrtka osjetljive podatke koji će se prenositi posredstvom 5G mreže mogla prosljeđivati kineskim vlastima. 

Krovna udruga njemačke IT branše, Bitkom, upozorila je da se ne žuri s isključivanjem Huaweija iz procesa dodjele koncesija. 

“Mi ne smijemo proizvoljno isključivati kineske tvrtke. Nama su potrebni sigurnosni kriteriji koje moraju ispuniti svi ponuđači”, kazao je direktor Bitkoma Bernhard Rohleder za dnevnik Passauer Neue Presse.

Pritisak Washingtona na evropske saveznike

Kineski predsjednik Xi Jinping putuje u četvrtak u posjet Europi, u trenutku kad je ona podijeljena u vezi sa stajalištem koje bi trebalo zauzeti prema kineskom divu Huaweiju i kineskom projektu “Novi Put svile”.

Europska unija objavila je prije tjedan plan za “uravnoteženje odnosa” s Kinom, opisujući je kao “suparnika” iako je njezin prvi trgovinski partner.

S tim u vezi, odluka Italije da tijekom Xijeva posjeta potpiše sporazum o potpori kineskom “Novom Putu svile”, što bi uključivalo ulaganja u talijanske luke Trst i Genovu, izazvala je zabrinutost njezinih zapadnih saveznika, koji upozoravaju da Kina time želi proširiti politički utjecaj.

Istodobno, Washington već neko vrijeme provodi velik pritisak na europske saveznike da ne koriste opremu kineskog diva Huaweija za razvoj mobilne mreže pete generacije.

SAD i Australija zalupili su mu vrata, no europske države još nisu donijele konačnu odluku.

Izvor: Agencije


Povezane

Kineska kompanija saopćila je da podnosi tužbu zbog zabrane da državne službe u SAD koriste opremu tog tehnološkog giganta.

07 Mar 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO