Francuska raspoređuje vojnike širom zemlje

Francuska vlada objavila je zabranu protesta 'Žutih prsluka' duž Elizejskih poljana (EPA)
Francuska vlada objavila je zabranu protesta 'Žutih prsluka' duž Elizejskih poljana (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u srijedu da će vojnici biti raspoređeni širom zemlje kako bi pomogli u održavanju sigurnosti tokom protesta pokreta “Žutih prsluka” planiranih za ovaj vikend.

On je izjavio da će vojska osigurati vladine zgrade i ostale lokacije kako bi omogućila policijskim snagama da se fokusiraju na održavanje javnog reda i mira, saopćio je glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux.

Približno 7.000 vojnika, od kojih su većina naoružani automatskim puškama, već je raspoređeno širom zemlje, u okviru, kako je vojska naziva, operacije “Sentinel”, osmišljene s ciljem zaštite osjetljivih lokacija nakon smrtonosnih napada 2015.

Francuska vlada objavila je u ponedjeljak nove mjere sigurnosti i i zabranu protesta “Žutih prsluka” duž avenije Elizejske poljane u Parizu i u dva druga grada nakon nemira u subotu, u kojima su uništene prodavnice s luksuznom robom i podmetnuti požari u njima, prenosi Associated Press.

Reakcija premijera

Francuski premijer Édouard Philippe reagirao je tada na nasilje koje se dogodilo u subotu na posljednjim protestima “Žutih prsluka”, najavivši oštre mjere, među kojima i zabranu protesta na Elizejskim poljanama, te smijenivši načelnika pariske policije.

Protesti “Žutih prsluka” bit će zabranjeni u nekim četvrtima, pa tako i na Elizejskim poljanama, koje su u subotu bile poharane, ako na njima budu prisutni “radikalni” pojedinci, saopćio je premijer.

“Zabranit ćemo proteste koji se predstavljaju kao ‘Žuti prsluci’ u četvrtima koje su najviše stradale čim primijetimo prisutnost ‘radikala’ i njihovu želju za uništavanjem. Mislim pritom na Elizejske poljane u Parizu, Trg Pey-Berland u Bordeauxu i Trg Capitole u Toulouseu”, gdje ćemo “odmah pristupiti rastjerivanju svih grupa”, rekao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO