Američki sud: Monsantov ‘ubica korova’ uzrok karcinoma

Prije nekoliko mjeseci drugi kalifornijski sud utvrdio je da je 'Roundup' uzrokovao ne-Hodgkinov limfom kod jedne osobe (EPA)
Prije nekoliko mjeseci drugi kalifornijski sud utvrdio je da je 'Roundup' uzrokovao ne-Hodgkinov limfom kod jedne osobe (EPA)

Glifosatni herbicid “Roundup” agrokemijske tvrtke Monsanto, sada u vlasništvu njemačkog Bayera, uvelike je pridonio razvoju karcinoma kod muškarca koji je na svom imanju koristio “ubojicu korova”, zaključila je u srijedu američka porota na sudu u San Franciscu, zadavši još jedan udarac tvrtki nakon što je prije osam mjeseci drugi sud dodijelio 289 milijuna dolara odštete u sličnom postupku.

Njemačka poljoprivredno-farmaceutska tvrtka Bayer prošle je godine kupila Monsanto, dugogodišnjeg proizvođača “Roundupa”, za 63 milijarde američkih dolara.

Spomenuti herbicid sadrži glifosat, najčešće korišten aktivni sastojak sredstava za uništavanje korova.

Edwin Hardeman, prenose agencije, redovito je koristio taj herbicid od 1980. do 2012. na svom imanju u Kaliforniji, a sud je zaključio da je taj proizvod bio “značajan čimbenik” u razvoju karcinoma grla kod tog 70-godišnjaka, prenosi Hina. 

O odgovornosti Bayera i mogućoj odšteti odlučivat će isti sud u drugoj fazi postupka.

Njemački je industrijski div izrazio razočarenje prvom presudom na američkom saveznom sudu i negira tvrdnje da glifosat ili “Roundup” uzrokuje karcinom.

Ta je presuda uslijedila nakon prošlogodišnje povijesne odluke državnog suda da je glifosat iz istog herbicida pridonio razvoju karcinoma kod školskog domara zaduženog za održavanje zelenih površina Dewayna Johnsona te da Bayer “nije djelovao u dobroj volji” jer je propustio upozoriti korisnike na rizike od razvoja karcinoma prilikom uporabe herbicida.

Bayer: Porota pod velikim pritiskom

Sud u San Franciscu tada je presudio da Monsanto mora platiti gotovo 290 milijuna dolara odštete jer Johnsona, oboljelog od karcinoma, nije obavijestio o opasnosti od svog herbicida “Roundupa”.

Bayer u oba slučaja tvrdi da je porota bila pod prevelikim pritiskom odvjetnika druge strane i optužbi za korporativnu neodgovornost te se nije usredotočila na znanost. Tvrtka negira da glifosat ili “Roundup” uzrokuju karcinom i najavila je žalbu.

“Uvjereni smo da ćemo u idućoj fazi dokazati da “Roundup” nije pridonio bolesti g. Hardemana”, objavio je Bayer, čije su dionice pale za 9,6 posto na frankfurtskoj burzi.

Slučaj u Kaliforniji tek je drugi od 11.000 tužbi zbog “Roundupa” koje će završiti na sudovima u SAD-u.

Suprotno od Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA), Europske kemijske agencije i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma – dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – uvrstila je glifosat na popis tvari koje su “vjerojatno kancerogene”.

U SAD-u se loptica ipak zakotrljala zbog velikog broja pokrenutih tužbi te će neovisne znanstvene studije konačno doći u prvi plan.

Glifosat je najkorišteniji herbicid u svijetu. 

U ožujku ove godine Europski sud pravde (ECJ) presudio je da EFSA mora objaviti sve studije o rizicima za nastanak karcinoma koji se mogu povezati s glifosatom.

Sud se složio s argumentima Kluba zastupnika Zelenih / Europskog slobodarskog saveza u Europskom parlamentu (EP) o postojanju javnog interesa za transparentnost koji nadilazi tvrdnje tvrtki, poput Monsanta / Bayera, da se studije o rizicima za rak, koje se koriste u procesu odobravanja glifosata, ne mogu objaviti zbog zaštite komercijalnih interesa tvrtki.

U navedenom sudskom slučaju zastupnici Zelenih žalili su se sudu u svibnju 2017. zbog neobjavljenih dokumenata na osnovu kojih se vodi postupak odobravanja pesticida. EFSA je prethodno objavila da je glifosat, na temelju studija nepoznatih javnosti, klasificirala kao nekancerogen.

Istovremeno je Međunarodna agencija za istraživanje raka WHO-a zaključila kako je glifosat “vjerojatno kancerogen za ljude”.

Široka primjena

EP je nebrojeno puta upozorio da bi se proces autorizacije pesticida trebao temeljiti na nezavisnim studijama i biti transparentniji nakon što je utvrđeno da je njemački Savezni institut za procjenu rizika (BfR) plagirao procjene zahtjeva za obnovu dozvole za glifosat koje su podnijeli proizvođači. Kancerogeni učinci uklonjeni su, kao i upozorenja na opasnost, a veliku ulogu u procjenama imala je korporacija Monsanto.

EP je u ožujku 2018. na inicijativu Zelenih uspostavio poseban odbor za odobravanje pesticida (PEST) kako bi se istražio postupak koji je rezultirao produljenjem dozvole za glifosat u Europskoj uniji na još pet godina.

Herbicidi na bazi glifosata koriste se ne samo u poljoprivredi nego i u javnim i privatnim vrtovima, što potencijalno dovodi poljoprivrednike, ali i potrošače u opasnost.

Neka su istraživanja pokazala da herbicidi koji sadrže glifosat mogu poremetiti endokrini sustav i utjecati na lučenje hormona, što može ugroziti plodnost kod ljudi.

Osim ljudi, pokazalo se da glifosat ugrožava i životinje, uključujući i domaće životinje.

Njemačka agencija za okoliš također je otkrila značajne negativne posljedice na bioraznolikost zbog uporabe pesticida u cjelini i posebno glifosata.

Glifosat ne ubija ciljano korov nego i korisno okolno travnato područje koje je tretirano spomenutom kemikalijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO