SDF ušao još kilometar u posljednju enklavu, ISIL pred porazom

U toku su žestoke borbe (EPA)

Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju podršku vojske SAD-a, prodrle su još skoro kilometar unutar teritorije posljednje enklave koju grupa Islamska Država Irak i Levant (ISIL) drži u Siriji.

Reuters prenosi današnju ocjenu portparola SDF-a Mustafe Balija da će bitka za selo Baghouz, malu enklavu boraca ISIL-a u sirijskoj pokrajini Deir ez-Zor na granici s Irakom, biti završena “uskoro”.

On je naveo da su u toku žestoke borbe u kojima su za sada ranjena trojica pripadnika SDF-a, čije snage napreduju iz dva smjera.

Navodi se da su pripadnici SDF-a u četvrtak započeli konačni napad na posljednje uporište ISIL-a koja u jednom trenutku kontrolisala trećinu teritorije i Sirije i Iraka.

Teške borbe

Više od 40 kamiona prevezlo je civile koji su nedavno napustili posljednje uporište ISIL-a na istoku Sirije, uz nadzor arapsko-kurdskih snaga, koje se nadaju da će uskoro proglasiti pobjedu nad ISIL-om.

Na položaju Sirijskih demokratskih snaga (SDF) blizu Baghouza viđen je konvoj od 40-ak kamiona koji prate pripadnici arapsko-kurdskog saveza u izlasku iz gradića, posljednjeg uporišta ISIL-a na površini pola kvadratnog kilometra.

Prema kurdskim izvorima, evakuirano je gotovo 2.000 ljudi, a do kraja dana planira se još konvoja.

U Baghouzu borci ISIL-a drže još samo nekoliko kuća, gdje su se utvrdili u tunelima, oko kojih su postavljene mine.

U selima još ima civila, uglavnom žena i djece pripadnika ISIL-a, koje kurdski i arapski borci SDF-a, uz podršku međunarodne koalicije, pokušavaju izvesti.

Izvor: Agencije